Kan de taal die je spreekt je gedrag beïnvloeden?

Kan de taal die je spreekt je gedrag beïnvloeden? Ja, zegt journaliste Karen Meirik uit eigen ervaring. In het Chinees is ze een stuk baziger. Veel tweetaligen herkennen haar verhaal. Maar valt het ook te onderbouwen met wetenschappelijk bewijs?

Het was een onaangename constatering, maar na drie jaar in Peking kon ik er niet omheen. Mijn nieuwe, Chinees sprekende zelf (inclusief bijbehorende Chinese naam) bleek een stuk baziger dan het oude, dat juist vaak moeite had om grenzen te stellen. Ook mijn tweetalige kleuter leek zich verschillend te gedragen al naar gelang de taal waarin ze bezig was. De kleine prinses die zich in Peking spontaan gedroeg tegen onbekenden, veranderde vaak in een verlegen meisje als ze met Nederlandse volwassenen sprak.

Voor het gemak schoof ik deze persoonsverwisseling onder de noemer ‘cultuurschok’. Ook wat mijn dochter betreft leek het allemaal logisch. Chinese volwassenen gaan nu eenmaal een stuk vrijer met kinderen om dan Europeanen. Ze behandelen ze als gelijken of zelfs als ‘kleine keizers’, en de vele gepensioneerden op straat hebben altijd tijd om te spelen en te luisteren. Niet zo vreemd dus dat mijn dochter zich anders tegenover hen gedroeg dan tegenover onbekende westerlingen.

Toen stuitte ik op een Amerikaans onderzoek dat me aan het denken zette. De onderzoekers stelden dat tweetalige mensen werkelijk van persoonlijkheid veranderen naar gelang de taal waarin ze functioneren. In dit geval ging het om Spaans-Amerikaanse vrouwen. Uit verschillende tests bleek dat ze

Log in om verder te lezen.
auteur

Karin Meirik

» profiel van Karin Meirik

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

De psychologie achter cijfers

Econometrist en journalist Sanne Blauw is heel kritisch op nieuwsfeiten. Toch laat zelfs zij zich mi...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Artikel

Door naar de volgende ronde!

Lees verder
Artikel

Familie in de hedendaagse kunst

Lees verder
Artikel

Het jachtseizoen is altijd open

Lees verder
Artikel

Houdt de benjamin meer van overspel?

Lees verder
Artikel

Spelen met een andere identiteit

Lees verder
Artikel

Vind je levenspad

Lees verder