Vroeger was het duidelijk. Wanneer je op een seksuele of romantische manier met iemand omging, dan had je een relatie. Tegenwoordig is dat anders, er zijn nu veel meer stadia tussen single zijn en een relatie hebben. Single – one-night stand – bootycall – friends with benefits – daten – scharrelen – prela; in alle stadia die voor ‘relatie’ komen, is er geen sprake van iemand aan wie je ‘vastzit’. En waar de datingapp Tinder oorspronkelijk bedoeld was om de liefde van je leven te vinden, wordt hij in de praktijk vooral gebruikt om even snel iemand te scoren en voor vrijblijvend contact.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

Dat twintigers steeds minder vaak voor een serieuze relatie kiezen is niet alleen mijn onderbuikgevoel. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 65% van de twintigers geen vaste relatie heeft, terwijl dat tien jaar geleden nog voor 59% procent gold. En dit percentage blijft stijgen. Wat is hier de oorzaak van? Als ik bij mezelf te raden ga, zie ik dat ik opgroeide met het idee dat ik mijn leven zelf mag bepalen; ik ben vrij en doe wat ik wil. Daarbij horen dingen als uitgaan, aan mijn carrière en ontwikkeling werken, reizen, enzovoorts. Een relatie komt niet in het rijtje voor, want die beperkt mijn keuzevrijheid. Het liefst maak ik geen definitieve keuzes, want morgen denk ik er waarschijnlijk toch anders over.

Individualisme is trouwens een wereldwijde trend: uit psychologisch onderzoek in 78 landen blijkt dat de afgelopen vijftig jaar steeds meer mensen alleen zijn gaan leven. Datzelfde onderzoek laat zien dat we onafhankelijkheid belangrijker zijn gaan vinden dan saamhorigheid, en vrienden steeds vaker verkiezen boven familie.

En toch… ik zou het best fijn vinden om iemand naast me te hebben en niet alles alleen te hoeven beslissen – iets wat ik moeilijk vind om toe te geven. Ik wil wel een relatie, maar zal daar mijn vrijheid niet voor opgeven. Voor nu bevind ik me het liefst in het stadium ‘scharrelen’. Ik houd altijd één voet buiten de deur, zodat ik kan vluchten wanneer het me even te serieus word.

Zal ik ooit tegen iemand aanlopen voor wie ik mijn vrijheid wél wil opgeven? Zal de liefde dan zwaarder wegen dan de vrijheid? Van mij mag dat nog wel een paar jaar duren.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Meer lezen: Global increases in individualism , Psychological Science, juli 2017 http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797617700622

Lees ook de blogs van Senna over keuzestress en waarom ‘likes’ zo verslavend werken.