Blog: Samen, maar echt geen relatie

 • 399 woorden
 • leestijd is
 • 2 minuten
Steeds meer twintigers zijn blij met een leven zonder relatie. Senna Thuijs (22) onderzoekt waarom zij en leeftijdgenoten zich liever niet binden.

Vroeger was het duidelijk. Wanneer je op een seksuele of romantische manier met iemand omging, dan had je een relatie. Tegenwoordig is dat anders, er zijn nu veel meer stadia tussen single zijn en een relatie hebben. Single – one-night stand – bootycall – friends with benefits – daten – scharrelen – prela; in alle stadia die voor ‘relatie’ komen, is er geen sprake van iemand aan wie je ‘vastzit’. En waar de datingapp Tinder oorspronkelijk bedoeld was om de liefde van je leven te vinden, wordt hij in de praktijk vooral gebruikt om even snel iemand te scoren en voor vrijblijvend contact.

Dat twintigers steeds minder vaak voor een serieuze relatie kiezen is niet alleen mijn onderbuikgevoel. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 65% van de twintigers geen vaste relatie heeft, terwijl dat tien jaar geleden nog voor 59% procent gold. En dit percentage blijft stijgen. Wat is hier de oorzaak van? Als ik bij mezelf te raden ga, zie ik dat ik opgroeide met het idee dat ik mijn leven zelf mag bepalen; ik ben vrij en doe wat ik wil. Daarbij horen dingen als uitgaan, aan mijn carrière en ontwikkeling werken, reizen, enzovoorts. Een relatie komt niet in het rijtje voor, want die beperkt mijn keuzevrijheid. Het liefst maak ik geen definitieve keuzes, want morgen denk ik er waarschijnlijk toch anders over.

Individualisme is trouwens een wereldwijde trend: uit psychologisch onderzoek in 78 landen blijkt dat de afgelopen vijftig jaar steeds meer mensen alleen zijn gaan leven. Datzelfde onderzoek laat zien dat we onafhankelijkheid belangrijker zijn gaan vinden dan saamhorigheid, en vrienden steeds vaker verkiezen boven familie.

En toch… ik zou het best fijn vinden om iemand naast me te hebben en niet alles alleen te hoeven beslissen – iets wat ik moeilijk vind om toe te geven. Ik wil wel een relatie, maar zal daar mijn vrijheid niet voor opgeven. Voor nu bevind ik me het liefst in het stadium ‘scharrelen’. Ik houd altijd één voet buiten de deur, zodat ik kan vluchten wanneer het me even te serieus word.

Zal ik ooit tegen iemand aanlopen voor wie ik mijn vrijheid wél wil opgeven? Zal de liefde dan zwaarder wegen dan de vrijheid? Van mij mag dat nog wel een paar jaar duren.

Meer lezen: Global increases in individualism , Psychological Science, juli 2017 http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797617700622

Lees ook de blogs van Senna over keuzestress en waarom ‘likes’ zo verslavend werken.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Senna Thuijs

Psychologiestudent Senna Thuijs (22) kijkt door een psychologische bril naar de kwesties die haar generatie bezighouden.

» profiel van Senna Thuijs
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Blijf je jezelf in een relatie?

Onderdruk je vaak je ware gevoelens in een relatie? Het is soms lastig om trouw te blijven aan jezel...

Lees verder
Verhaal

Het verdriet van de puberouder

Pubers hebben het zwaar – maar hun ouders misschien nog wel meer. Die moeten afscheid nemen van hu...

Lees verder
Artikel

Eerst het hoofd dan het hart

Lees verder
Interview

Jeanette Winterson: ‘Ik wist niet dat liefde zo betrouwbaar kon zijn’

Lees verder
Artikel

Geven en nemen

Lees verder
Advies

Hoe kan ik me weer veilig gaan voelen na gestalkt te zijn?

Lees verder
Artikel

Partnergeur vermindert stress

Lees verder
Advies

Ik heb pdd-nos en wil een relatie

Lees verder