Schrijven helpt: oefeningen om mee aan de slag te gaan

  • 4662 woorden
  • leestijd is 24 minuten
  • tekst: Judith van Ankeren // deels gebaseerd op bijdragen van Janneke Gieles, Anne Pek en Manon Sikkel // fotografie: Eric van den Elsen // illustraties: Barbara van den Berg
Schrijven maakt je hoofd leeg. Maar het kan nog veel meer voor je doen. Schrijven kan helpen herinneringen een positieve draai te geven, en meer dankbaarheid te voelen. Het kan creativiteit brengen en zelfs je relatie oppeppen. Hoe? Dat ontdek je in dit schrijfdossier: bomvol oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

Thema 1: Afscheid nemen van oud zeer

Allemaal dragen we ons verleden met ons mee. Op zich is dat mooi: vroegere ervaringen hebben ons wijzer gemaakt, gevormd. Maar als pijnlijke herinneringen je ervan weerhouden om verder te groeien, is het tijd om daar iets aan te doen. Erover schrijven, bijvoorbeeld.

In de film Eternal sunshine of the spotless mind (te zien op Netflix) besluiten de hoofdpersonen al hun herinneringen aan elkaar te laten wissen om zo van

Log in om verder te lezen.

auteur

Judith van Ankeren

» profiel van Judith van Ankeren
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ook een fout idee kan goed zijn

Redacteur Jacomijn de Raad leert brainstormen

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

De kerken lopen leeg, maar een bedevaart maken is helemaal hip. Steeds meer mensen maken een lange t...

Lees verder
Artikel

De 7 crises van de liefde

Lees verder
Artikel

Een spoedcursus creatief denken

Lees verder
Artikel

Wat is creatief?

Lees verder
Kort

Eén misser maakt nog geen mislukking

Lees verder
Artikel

Stille liefdes

Lees verder
Advies

Mijn man is een sloddervos

Lees verder