Afrika verslaat Azië?

Warm, sympathiek en niet-neurotisch. Ja, dat klinkt als Afrika. Onderzoeken hebben vastgesteld dat dat beeld klopt. Maar Afrikanen beoordelen zichzelf bovendien als het meest consciëntieus: zeer zorgvuldig en gemotiveerd. Daarmee verbaasden ze de onderzoekers in kwestie, die deze eigenschap vooral bij Aziaten verwachtten. Maar er is een addertje. Uit later onderzoek blijkt namelijk dat Afrikanen ook geneigd zijn zichzelf op vragenlijsten te beoordelen in extremen – en dat zal de gemiddelde Japanner niet zo snel doen.

Liever alleen

Introverte persoonlijkheden houden niet zo van grote groepen. Best lastig als je dan in Bangladesh woont. Dat is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, maar verrassend genoeg scoort de gemiddelde Bengaal hoog op introversie.

Alles prima

‘Hoe tevreden ben je met je leven?’ Denen antwoorden daarop het positiefst. Ze staan op nummer 1 in de wereldwijde Satisfaction with life index. Hoe hoger een bevolking op die ranglijst staat, hoe groter haar gevoel van welzijn, maar ook haar kans op een gezond leven. Nederlanders mogen niet klagen: we komen op de 15de plaats. Helemaal onderaan, op 178, staat het Afrikaanse land Burundi.

Humor verraadt je afkomst

Zitten een Europeaan en een Australiër samen in een café. Grote kans dat de Australiër dan een woordgrapje maakt à la ‘Wat is geel en hangt achter een auto? Een banaanhangwagen.’ De Europeaan zal meer ­plezier hebben om absurdistische humor: ‘Wat is geel en gaat op en neer? Een pak vla in de lift.’

Log in om verder te lezen.