Een oudere broer of zus vertraagt de vroege ontwikkeling van het volgende kind. Die conclusie trekken Ierse wetenschappers nadat ze de moeders van tienduizend baby’s ondervroegen. Hoe ontwikkelden de ukkies zich op belangrijke ontwikkelingsgebieden zoals spraak en motoriek? Ook noteerden ze het aantal broers en zussen, of ze samenleefden met één of twee ouders, en of de baby naar de opvang ging of door familie werd opgevangen.

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes
Training

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes

  • Herken én doorbreek je belemmerende familiepatronen
  • Ontdek hoe je je eigen pad kunt bewandelen en voel je vrijer
  • Inspirerende video’s en opdrachten onder begeleiding van een contextueel therapeut
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Of een kind opgroeide met een of twee ouders bleek geen effect te hebben op de ontwikkeling. Het hebben van een oudere broer of zus ging wél vaker samen met een achterstand in spraak, motoriek, problemen oplossen en sociale vaardigheden. Hoe meer broers of zussen, des te groter de kans op een achterstand. Opvang zorgde er juist vaker voor dat de kleintjes wel op schema liepen – maar alleen als het kind werd verzorgd door een familielid.
Verklaring voor dat nadelige effect, aldus de onderzoekers: een oudere broer of zus ‘snoept’ van de tijd en aandacht die anders in de jongste gestoken kon worden.

The influence of parents, older siblings, and non-parental care on infant development at nine months of age, Infant Behavior and Development, november 2014