‘Veel singles werken hun checklist af tijdens een eerste date. Vrouwen willen bijvoorbeeld die lange, galante, sportieve man. Maar wat zegt dat eigenlijk over hoe jullie het sámen gaan hebben?’ aldus singlecoach Meinou Lambeck. Komen de eigenschappen die je graag ziet in je partner eigenlijk wel overeen met wat je zoekt in een relatie?

Durf je je te binden in relaties?
TEST
Doe de test »

Durf je je te binden in relaties?

Volgens Lambeck niet, en dus is het zaak om anders naar dat ideaalplaatje te gaan kijken. ‘Verschuif je focus van wat wil ik van hem of haar?” naar “wat wil ik van ons?” Richt je op waarden voor een fijne relatie in plaats van op criteria waaraan je partner moet voldoen,’ adviseert ze.

Want waar het uiteindelijk om gaat, is dat jij en je potentiële partner hetzelfde van de liefde verwachten. Bijvoorbeeld dat jullie elkaar vertrouwen, tijd vrijmaken voor elkaar, allebei graag reizen, een kinderwens hebben, met elkaar kunnen lachen of elkaar stimuleren en inspireren.

Zo’n andere focus is voor veel mensen een eyeopener, ziet Lambeck in haar praktijk. ‘In eerste instantie vinden ze het lastig om dat lijstje, hun houvast, op te geven.

Of ze zijn bang dat het saai wordt als ze hun verlangen naar een spannende man of vrouw loslaten. Maar “spannend” is geen harde voorwaarde voor een fijne relatie.’

Anders leren kijken

Anders kijken leidt ertoe dat mensen daadwerkelijk een relatie vinden, ontdekte de singlecoach. Ze gaan op pad met andere selectiecriteria, waardoor ze minder tijd en energie steken in relaties die bij voorbaat gedoemd zijn tot mislukken. Daarentegen geven ze meer ruimte aan relaties die wél kans van slagen hebben.

Lambeck waarschuwt nog wel: ‘Zo’n focusverschuiving is een goede eerste stap. Maar ook dan is het zaak om je verwachtingen binnen de perken te houden. Houd het klein.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

 • Leer elkaar écht zien en begrijpen
 • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
 • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
 • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Begin bij de eerste ontmoeting niet meteen over kinderen of over de eventuele reisafstand tussen jullie. Denk na date één alleen: was het leuk genoeg voor date twee? Dat is genoeg. Geef het de tijd om te groeien.’

Oefening

 • Je ideale partner…
  Maak een lijstje van alle dingen die je graag zou zien in je partner. Bijvoorbeeld: hij/zij is langer dan ik, is sportief, heeft een goede baan, enzovoort.
 • Je ideale relatie…
  Schrijf nu op welke dingen voor jou een relatie fijn en bevredigend maken. Bijvoorbeeld: dezelfde idealen hebben, elkaar veel ruimte geven, stabiliteit, afwisseling, enzovoort.
 • Vergelijk de lijstjes
  Kijk naar het tweede rijtje. Dit zijn je relatiewaarden: zaken waardoor je je gelukkig voelt. Vergelijk dit met de punten uit het eerste lijstje. Zijn die ook noodzakelijk voor je geluk? Misschien niet: want een goede en fijne relatie gaat niet over hoe de ander is, maar over wat er tussen jullie is.
  Bijvoorbeeld: hij of zij hoeft niet sportief te zijn om wél goed te kunnen luisteren. Of: je partner hoeft geen goede baan te hebben om liefdevol en respectvol met je om te gaan.
 • Ga op pad met je relatiewaarden
  Onderzoek bij een volgende date eens of je op basis van je relatiewaarden naar een potentiële partner kunt kijken. Wat is er tussen óns? Door die bril is de man of vrouw die weliswaar woest aantrekkelijk is, maar waarmee je niet kunt lachen, misschien snel passé. En andersom kan degene die niet 100 procent aan je lijstje met partnerwaarden voldoet, maar wél veel heeft van je relatiewaardenlijstje, de moeite waard zijn van een tweede date.

Online training: Van single naar samen

Met de online training Van single naar samen in samenwerking met psycholoog en singlecoach Meinou Lambeck krijg je meer inzicht in de manier waarop je omgaat met (potentiële) partners.

Je krijgt inzicht in je belemmeringen en denkpatronen en bouwt aan het vertrouwen dat je een fijne relatie kunt vinden en behouden. Aan de hand van oefeningen, tips en video’s leer je hoe je een volgende datingstap kunt zetten.

Onderzoek: de ideale partner

Psychologie Magazine legde samen met datingsite Pepper 1749 singles – 1212 vrouwen en 537 mannen – een online vragenlijst voor over het vinden van een partner. Dit zijn de meest genoemde antwoorden.

Wat kenmerkt je ideale partner in uiterlijk en in eigenschappen?

Vrouwen:

Eerlijkheid (64%)
Humor (60%)
Diepgang (50%)

Mannen:

Eerlijkheid (53%)
Humor (50%)
Lief (49%)

Wat maakt een relatie fijn en bevredigend?

Vrouwen:

1. Goed kunnen praten (56%)
2. Elkaar vertrouwen (56%)
3. Eerlijk en open zijn naar elkaar (53%)

Mannen:

1. Elkaar vertrouwen (54%)
2. Seksuele intimiteit (53%)
3. Samen leuke dingen doen (53%)