Een supermodel en de buurvrouw. Wie van deze twee vindt u het knapst? Geheid dat u persoon A heeft geantwoord. Maar kijk uit! Als u ze beter leert kennen, zou u wel eens tot een hele andere conclusie kunnen komen. Uit onderzoek aan de universiteit van Wisconsin blijkt namelijk dat ons oordeel over uiterlijke aantrekkelijkheid verandert als we iemands karakter leren kennen.

Uiteraard zijn er algemene kenmerken die een ander in eerste instantie aantrekkelijk maken: veel symmetrie in het gezicht en een ideale heup-tailleratio bijvoorbeeld. Maar er is meer nodig om ook in tweede instantie nog mooi te worden gevonden, zegt onderzoeker Kevin Kniffin. Kniffin liet proefpersonen foto’s beoordelen van mensen die ze wel en niet kenden.

Mensen die hadden samengewerkt met de personen op de foto, oordeelden heel anders over hun uiterlijk dan mensen die hen voor het eerst zagen. Iemand wiens positieve eigenschappen we hebben ervaren, wordt lichamelijk aantrekkelijker voor ons. Dus iemand die er niet uitziet als Brad Pitt, maar wel coöperatief, hardwerkend, intelligent en betrouwbaar blijkt in de omgang, gaan we vanzelf een stuk lekkerder vinden. Omgekeerd kan een oogverblindende beauty zijn schoonheid verliezen als zijn innerlijk tegenvalt.

Evolution and Human Behavior, 25, 2004