Psychogenen

  • 1650 woorden
  • leestijd is
  • 9 minuten
Onlangs is chromosoom 22 door moleculair biologen ontrafeld en de onderzoekers verwachten binnenkort de resterende chromosomen open te breken en het resultaat wereldkundig te kunnen maken. Onder de biologen heerst een hoera-stemming, maar moeten psychologen ook blij zijn met deze mijlpaal in het genetisch onderzoek? Levert het de psychologie wat op? Een inventarisatie van bekende 'psychogenen' en 'gedragsgenen', waarvan op de volgende pagina een grafisch overzicht.

In elke menselijke lichaamscel zitten normaliter 23 paar chromosomen. Daarvan zijn 22 de zogenaamde lichaamschromosomen, die gepaard identiek zijn. Het 23ste paar is het geslachtschromosoom en bepaalt het geslacht (xx = vrouw, xy = man).

Nu chromosoom 22 is uitgeplozen, zijn de chromosomen 7 en 21 aan de beurt, eveneens kleinere lichaamschromosomen. De resultaten daarvan zullen spoedig bekend worden gemaakt. Als alles goed gaat, dan zijn tegen de lente van 2000 alle 23 chromosomen ‘gekraakt’ en zal de definitieve Human Genome Directory in 2002 worden gepubliceerd. Tegen die tijd zullen vrijwel alle codes die het menselijke dna – chromosomen bestaan uit dna – bepalen en met name de volgorde daarvan, door onderzoekers zijn vastgelegd.

De volgende fase in het onderzoek is het uitzoeken welke stukken van het dna genen zijn. Met andere woorden, welke dna-brokstukken ons erfelijk materiaal vormen. Naar schatting telt ons genoom (alle erfelijke eigenschappen tezamen) honderdduizend genen. Het merendeel van de genen zorgt ervoor dat we er als een mens uitzien, dat we kunnen ademhalen, tien vingers hebben, kunnen lopen, enzovoort. Een klein deel veroorzaakt de individuele verschillen.

Veel psychologen volgen deze ontwikkelingen op de voet, vooral als er wat nieuws te melden valt over verschillen tussen mensen. Een belangrijk discussiepunt in de psychologie is de nature/


Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder
  • Meer over

    Autisme

    Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

DE VOLGENDE EEUW VAN DE PSYCHOLOGIE

De titel van deze bijlage is ontleend aan de rede die de Nederlandse pionier in de psychologie, de G...

Lees verder
Interview

Psychiater Irvin Yalom (86): ‘Hoe meer je het gevoel hebt dat je alles uit je leven hebt gehaald, hoe minder bang je bent voor de dood’

De beroemde Amerikaanse psychiater Irvin Yalom was als kind diep ongelukkig: ‘Ik droom nog altijd ...

Lees verder
Advies

Moet ik me volledig laten onderzoeken?

Lees verder
Artikel

De waarheid van Adriaan de Groot

Lees verder
Advies

Autistisch en hoogbegaafd

Lees verder
Artikel

Pillen slikken

Lees verder
Artikel

Irisine houdt je langer jong

Lees verder
Artikel

Opgroeien met een autist

Lees verder