Psychogenen

 • 1650 woorden
 • leestijd is
 • 9 minuten
Onlangs is chromosoom 22 door moleculair biologen ontrafeld en de onderzoekers verwachten binnenkort de resterende chromosomen open te breken en het resultaat wereldkundig te kunnen maken. Onder de biologen heerst een hoera-stemming, maar moeten psychologen ook blij zijn met deze mijlpaal in het genetisch onderzoek? Levert het de psychologie wat op? Een inventarisatie van bekende 'psychogenen' en 'gedragsgenen', waarvan op de volgende pagina een grafisch overzicht.

In elke menselijke lichaamscel zitten normaliter 23 paar chromosomen. Daarvan zijn 22 de zogenaamde lichaamschromosomen, die gepaard identiek zijn. Het 23ste paar is het geslachtschromosoom en bepaalt het geslacht (xx = vrouw, xy = man).

Nu chromosoom 22 is uitgeplozen, zijn de chromosomen 7 en 21 aan de beurt, eveneens kleinere lichaamschromosomen. De resultaten daarvan zullen spoedig bekend worden gemaakt. Als alles goed gaat, dan zijn tegen de lente van 2000 alle 23 chromosomen ‘gekraakt’ en zal de definitieve Human Genome Directory in 2002 worden gepubliceerd. Tegen die tijd zullen vrijwel alle codes die het menselijke dna – chromosomen bestaan uit dna – bepalen en met name de volgorde daarvan, door onderzoekers zijn vastgelegd.

De volgende fase in het onderzoek is het uitzoeken welke stukken van het dna genen zijn. Met andere woorden, welke dna-brokstukken ons erfelijk materiaal vormen. Naar schatting telt ons genoom (alle erfelijke eigenschappen tezamen) honderdduizend genen. Het merendeel van de genen zorgt ervoor dat we er als een mens uitzien, dat we kunnen ademhalen, tien vingers hebben, kunnen lopen, enzovoort. Een klein deel veroorzaakt de individuele verschillen.

Veel psychologen volgen deze ontwikkelingen op de voet, vooral als er wat nieuws te melden valt over verschillen tussen mensen. Een belangrijk discussiepunt in de psychologie is de nature/

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn man wil al 35 jaar niet vrijen

Beste Pieternel, Ik ben getrouwd met een man, al veertig jaar, die vanaf ongeveer 1972 niet meer vr...

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Artikel

Checklist: ben je opgevoed door een narcist?

Hoe vaker je ‘ja’ zegt op onderstaande vragen, hoe groter de kans dat in ieder geval een van je ...

Lees verder
Advies

Hoe help ik mijn buurmeisje?

Lees verder
Artikel

Sociale activiteit houdt jong

Lees verder
Artikel

De psychologische principes

Lees verder
Advies

Hoe kan ik weer gaan genieten?

Lees verder
Artikel

Ik durf niet te vliegen

Lees verder
Advies

Ik wil niet meer samenwonen met mijn autistische man

Lees verder