Psychogenen

Onlangs is chromosoom 22 door moleculair biologen ontrafeld en de onderzoekers verwachten binnenkort de resterende chromosomen open te breken en het resultaat wereldkundig te kunnen maken. Onder de biologen heerst een hoera-stemming, maar moeten psychologen ook blij zijn met deze mijlpaal in het genetisch onderzoek? Levert het de psychologie wat op? Een inventarisatie van bekende 'psychogenen' en 'gedragsgenen', waarvan op de volgende pagina een grafisch overzicht.

In elke menselijke lichaamscel zitten normaliter 23 paar chromosomen. Daarvan zijn 22 de zogenaamde lichaamschromosomen, die gepaard identiek zijn. Het 23ste paar is het geslachtschromosoom en bepaalt het geslacht (xx = vrouw, xy = man).

Nu chromosoom 22 is uitgeplozen, zijn de chromosomen 7 en 21 aan de beurt, eveneens kleinere lichaamschromosomen. De resultaten daarvan zullen spoedig bekend worden gemaakt. Als alles goed gaat, dan zijn tegen de lente van 2000 alle 23 chromosomen ‘gekraakt’ en zal de definitieve Human Genome Directory in 2002 worden gepubliceerd. Tegen die tijd zullen vrijwel alle codes die het menselijke dna – chromosomen bestaan uit dna – bepalen en met name de volgorde daarvan, door onderzoekers zijn vastgelegd.

De volgende fase in het onderzoek is het uitzoeken welke stukken van het dna genen zijn. Met andere woorden, welke dna-brokstukken ons erfelijk materiaal vormen. Naar schatting telt ons genoom (alle erfelijke eigenschappen tezamen) honderdduizend genen. Het merendeel van de genen zorgt ervoor dat we er als een mens uitzien, dat we kunnen ademhalen, tien vingers hebben, kunnen lopen, enzovoort. Een klein deel veroorzaakt de individuele verschillen.

Veel psychologen volgen deze ontwikkelingen op de voet, vooral als er wat nieuws te melden valt over verschillen tussen mensen. Een belangrijk discussiepunt in de psychologie is de nature/

Log in om verder te lezen.
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Rouwen en lijnen

Ze zijn bijna dertig jaar getrouwd en nu alweer tien jaar prominente collega-onderzoekers op het geb...

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Van de wieg tot het graf

Lees verder
Advies

Leven met een autist

Lees verder
Interview

Een leven lang samen

Lees verder
Artikel

BBC-documentaire: Autistische kinderen op school

Lees verder
Verhaal

Je ware leeftijd: waarom we ons jonger voelen dan we zijn

Lees verder
Artikel

Autist speelt als baby al anders

Lees verder