Psychogenen

Onlangs is chromosoom 22 door moleculair biologen ontrafeld en de onderzoekers verwachten binnenkort de resterende chromosomen open te breken en het resultaat wereldkundig te kunnen maken. Onder de biologen heerst een hoera-stemming, maar moeten psychologen ook blij zijn met deze mijlpaal in het genetisch onderzoek? Levert het de psychologie wat op? Een inventarisatie van bekende 'psychogenen' en 'gedragsgenen', waarvan op de volgende pagina een grafisch overzicht.

In elke menselijke lichaamscel zitten normaliter 23 paar chromosomen. Daarvan zijn 22 de zogenaamde lichaamschromosomen, die gepaard identiek zijn. Het 23ste paar is het geslachtschromosoom en bepaalt het geslacht (xx = vrouw, xy = man).

Nu chromosoom 22 is uitgeplozen, zijn de chromosomen 7 en 21 aan de beurt, eveneens kleinere lichaamschromosomen. De resultaten daarvan zullen spoedig bekend worden gemaakt. Als alles goed gaat, dan zijn tegen de lente van 2000 alle 23 chromosomen ‘gekraakt’ en zal de definitieve Human Genome Directory in 2002 worden gepubliceerd. Tegen die tijd zullen vrijwel alle codes die het menselijke dna – chromosomen bestaan uit dna – bepalen en met name de volgorde daarvan, door onderzoekers zijn vastgelegd.

De volgende fase in het onderzoek is het uitzoeken welke stukken van het dna genen zijn. Met andere woorden, welke dna-brokstukken ons erfelijk materiaal vormen. Naar schatting telt ons genoom (alle erfelijke eigenschappen tezamen) honderdduizend genen. Het merendeel van de genen zorgt ervoor dat we er als een mens uitzien, dat we kunnen ademhalen, tien vingers hebben, kunnen lopen, enzovoort. Een klein deel veroorzaakt de individuele verschillen.

Veel psychologen volgen deze ontwikkelingen op de voet, vooral als er wat nieuws te melden valt over verschillen tussen mensen. Een belangrijk discussiepunt in de psychologie is de nature/

Log in om verder te lezen.
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De lichaamstaal van de leider

De Amerikaanse verkiezingen gaan niet alleen over politieke denkbeelden. Minstens even belangrijk is...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...

Lees verder
Advies

Ik heb wekelijks ruzie met mijn hoogbejaarde moeder

Lees verder
Advies

Hoe herken ik het syndroom van Asperger?

Lees verder
Artikel

Wijze woorden van een autistisch kind

Lees verder
Artikel

Koppen en hersenletsel

Lees verder
Artikel

‘Geluk is vissen met opa’

Lees verder
Kort

De sterke kanten van autisme: herkenbaar?

Lees verder