In elke menselijke lichaamscel zitten normaliter 23 paar chromosomen. Daarvan zijn 22 de zogenaamde lichaamschromosomen, die gepaard identiek zijn. Het 23ste paar is het geslachtschromosoom en bepaalt het geslacht (xx = vrouw, xy = man).

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Nu chromosoom 22 is uitgeplozen, zijn de chromosomen 7 en 21 aan de beurt, eveneens kleinere lichaamschromosomen. De resultaten daarvan zullen spoedig bekend worden gemaakt. Als alles goed gaat, dan zijn tegen de lente van 2000 alle 23 chromosomen ‘gekraakt’ en zal de definitieve Human Genome Directory in 2002 worden gepubliceerd. Tegen die tijd zullen vrijwel alle codes die het menselijke dna – chromosomen bestaan uit dna – bepalen en met name de volgorde daarvan, door onderzoekers zijn vastgelegd.

De volgende fase in het onderzoek is het uitzoeken welke stukken van het dna genen zijn. Met andere woorden, welke dna-brokstukken ons erfelijk materiaal vormen. Naar schatting telt ons genoom (alle erfelijke eigenschappen tezamen) honderdduizend genen. Het merendeel van de genen zorgt ervoor dat we er als een mens uitzien, dat we kunnen ademhalen, tien vingers hebben, kunnen lopen, enzovoort. Een klein deel veroorzaakt de individuele verschillen.

Veel psychologen volgen deze ontwikkelingen op de voet, vooral als er wat nieuws te melden valt over verschillen tussen mensen. Een belangrijk discussiepunt in de psychologie is de nature/

Log in om verder te lezen.