Proeven doe je met je neus

Peren? Of toch eerder ziltig? Wijn proeven is al geen sinecure, maar al die smaken en aroma’s benoemen is een kunst apart. Redacteur Anne Pek doet een dappere poging op een wijnwandelreis in Duitsland. En ervaart waarom haar neus van onschatbare waarde is.

Dit smaakt bitter. Dit smaakt verschrikkelijk bitter. Hoera!

Het gebeurt niet vaak dat ik uitgelaten reageer op zo’n onaangename smaaksensatie. Vandaag is dan ook een bijzondere dag. Ter afsluiting van een week ‘wijnwandelen’ zitten we in het testlab van de wijnhogeschool Geisenheim. Op andere dagen komen de professionele wijnproevers van de toekomst hier hun zintuiglijk beoordelingsvermogen verder opschroeven. Deze ochtend krijgt ons groepje geïnteresseerde leken er een workshop wijnsensoriek – oftewel het proeven, ruiken en op kleur beoordelen van wijn.

Het eerste onderdeel is de basissmakentest. Professor Rainer Jung heeft net verteld dat de smaaktoevoegingen in de vijf glaasjes proefwater zo extreem verdund zijn dat elke smaak nét op de menselijke waarnemingsgrens ligt. Aan ons nu de lastige opdracht bij elk glas op te schrijven wat we proeven: zoet, zout, zuur, bitter of – vijfde mogelijkheid – doodgewoon kraanwater.

Hoewel, doodgewoon kraanwater… We zitten hier wel in het hart van de Rheingau, een van Duitslands meest gerenommeerde wijnstreken; het water dat hier uit de kraan komt, is dus ook het water dat al die goddelijke rieslingstokken op de steile hellingen langs de Rijn voedt. Zo gewoon kan dat niet zijn.

Hoe dan ook, ik heb vijf glazen water

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Mooier dan de rest

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Artikel

Samen voor Oranje

Lees verder
Artikel

Koppen en hersenletsel

Lees verder
Artikel

Lekker spelen

Lees verder
Artikel

Flitsende gamers

Lees verder
Artikel

Te lui om te sporten? Het zijn de genen!

Lees verder
Artikel

De psychologie achter extreme sporten

Lees verder