Mensen die verslaafd zijn, begrijpen meestal zelf ook niet waarom ze niet gewoon stoppen. Ze willen wel, maar vaak doen ze het toch niet. Dat maakt het voor een partner ingewikkeld. Je praat er met elkaar over, je maakt plannen, alle alcohol gaat het huis uit, maar een dag later is er toch weer gedronken.

De Franse cardioloog Olivier Ameisen schreef een boek over zijn eigen alcoholverslaving. Hij vertelt daarin hoe hij een keer na vele weken ontwennen werd ontslagen uit een kliniek. Beladen met goede voornemens ging hij op weg naar huis. Maar toen hij langs zijn vertrouwde slijterij kwam, stapte hij daar toch naar binnen. Zo was hij binnen een paar uur zo goed als terug bij af. Hoe dat kan? De verklaring is dat na jaren drinken de hersenen van de verslaafde zich helemaal op de drank hebben ingesteld. Drinken zit dan niet alleen in je gedachten, maar ook in je reflexen. Zolang er geen drankfles in de buurt is, lijkt alles onder controle. Maar zodra die fles op het netvlies verschijnt, verandert er iets in het brein: alle aandacht wordt naar de fles gezogen en de hersenen activeren een reflexmatige grijpbeweging.

Het vergt grote wilskracht van

de verslaafde om zich daar tegen te verzetten. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden een trainingsprogramma om het alcoholverslaafden wat makkelijker te maken, door de ingesleten drank-grijpreflex in het brein op te heffen. Dat kan eenvoudig door hun foto’s van bier, wijn en jenever te laten zien, en hun te vragen met een joystick een tegengestelde beweging te maken. Ze moeten de foto’s dus niet naar zich toetrekken, maar juist van zich af duwen. In de praktijk gaan ze daardoor ook échte drank van zich af duwen.

Als ik jaloers ben, word ik heel achterdochtig. Hoe komt dat toch?

Gevoelens van jaloezie laten je hersenen een beetje op tilt slaan. Je aandacht en geheugen gaan anders werken, ontdekten onderzoekers van de Florida State University. Ze maakten een groep heteroseksuele proefpersonen een beetje jaloers door hen te laten fantaseren over ontrouw van hun huidige partner. Daarna moesten de deelnemers op een computerscherm zo snel mogelijk opflitsende cirkels en vierkanten van elkaar onderscheiden. Daar schoten in heel korte flitsen gezichten tussendoor van mannen en vrouwen, aantrekkelijk en lelijk. Steeds als er een aantrekkelijk gezicht van dezelfde sekse verscheen, daalde de reactiesnelheid – dat kwam doordat de aandacht van de jaloerse proefpersonen werd vastgehouden door de foto’s van hun knappe rivalen.

De knappe gezichten werden ook beter onthouden. Dat bleek bij een tweede experiment. De jaloerse proefpersonen moesten nu een memory-spel spelen met gezichten. Ze kregen een reeks kaartjes voor zich waarvan ze er steeds twee mochten omdraaien tot ze twee dezelfde gezichten vonden. Jaloerse vrouwen vonden heel snel de bij elkaar horende vrouwengezichten, en jaloerse mannen de mannengezichten. Het viel op dat de knappe gezichten er het eerst werden uitgepikt; die werden dus inderdaad het allerbest onthouden. Kortom, het jaloerse brein is gefixeerd op mogelijke concurrenten. Als gevolg daarvan valt elk contact van je partner met je concurrenten je op, en sla je al die herinneringen ook zorgvuldig op. Daardoor leg je eerder een verband met die sms’jes die zij krijgt of met de lippenstift op zijn kraag. Met zulke hersenen raak je gemakkelijk overtuigd van vermoedens, zelfs als die onterecht zijn. Je kunt er maar beter om lachen: je hersenen staan op tilt.[/wpgpremiumcontent]