Fritzl doet het met zijn dochter, hetgeen zelfs onder apen ongebruikelijk is; het gedrag van die sekte is doodnormaal in het dierenrijk.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Bij eigen kinderen nakomelingen verwekken is schadelijk, omdat het verkeerde genen bij elkaar kan brengen. Veel dieren vermijden inteelt. Niet omdat er een taboe op rust, zoals bij ons, maar bijvoorbeeld vanwege een aangeboren afkeer van seks met individuen met wie ze zijn opgegroeid (zoals broers, zussen en ouders). Dit onderdrukkingsmechanisme is in feite ook bij mensen aangetoond, en is waarschijnlijk ouder dan het incesttaboe.

Maar een mannetje dat er een aantal vrouwtjes op nahoudt, daar vind je talloze voorbeelden van. Zeeleeuwen, gorilla’s, paarden, herten, noem maar op. Het is opmerkelijk dat dezelfde christelijke religie die soms wordt verheven tot het hoogste doel waarnaar de mens moet streven, in de praktijk kan leiden tot gedrag waar elke primatenman van droomt. Eén vent, meerdere gehoorzame vrouwen, rijk nakomelingschap – en die jonge jongens: opgehoepeld!

Ruim vierhonderd kinderen zijn bij de sekte aangetroffen, maar er blijken ongeveer drie keer zoveel meisjes als jongens te zijn. Door de jaren heen zijn naar schatting duizend jongens geëxcommuniceerd. Ze worden er rond hun puberteit uitgeschopt vanwege het lonken naar meisjes, kijken naar films, luisteren naar rockmuziek, drinken van alcohol en het spelen van honkbal. Allemaal vreselijke zaken die moeten worden aangepakt, natuurlijk, maar ondertussen leidt het wel tot een grote schoonmaak van mogelijke concurrentie voor de oude baasjes. Als gevolg hiervan boekten zij een fantastisch succes bij de voortplanting. Warren Jeffs, de leider van de sekte, heeft waarschijnlijk 50 kinderen bij 40 vrouwen, terwijl zijn vader bij zijn dood 75 weduwen met 65 kinderen naliet. Het zit dus wel goed met die genen van de familie Jeffs.

Het geheel wordt ingekleed met beloftes van de hemel en dreigementen met de hel. Vrouwen worden in het gareel gehouden door eenvormige kleding – allemaal dezelfde jurken (één kleur per huishouden), vele lagen ondergoed zodat vormen worden verdoezeld, platgedrukte borsten – en degenen die zich hiertegen verzetten, lopen twee risico’s. Het eerste is dat hun haar wordt kortgeknipt, hetgeen in zo’n kleine gemeenschap tot enorme schaamte leidt. Het andere is nog veel erger: de kinderen kunnen hun worden afgenomen. Geen moeder die dat kan verdragen.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Het lijkt verdacht veel op een primatengroep, maar met één gigantisch verschil. Bij primatensoorten waar één mannetje vele vrouwtjes heeft, is dat mannetje veel groter dan de vrouwtjes; kijk maar eens naar een gorillaman. Dit is nodig om de concurrentie op afstand te houden. De mens is duidelijk niet zo’n soort. Er is al vaak op gewezen dat onze anatomie eerder duidt op een lange geschiedenis van paarvorming. De polygame sekte gaat dus in tegen de menselijke norm, hetgeen verklaart waarom ze een hele religie bij elkaar heeft moeten liegen om hetzelfde resultaat te bereiken.

 [/wpgpremiumcontent]