Waar het echt om draait

Mijn lieve vrienden gingen hun huis verbouwen. Goed, ze moesten er een tweede hypotheek voor nemen, maar dan kwam er ook ruimte voor die royale woonkeuken waar we allemaal gezellig tegen het aanrecht zouden leunen met een glas wijn in de hand. Er kwam een meterslange eettafel te staan waar je makkelijk de halve straat […]

Mijn lieve vrienden gingen hun huis verbouwen. Goed, ze moesten er een tweede hypotheek voor nemen, maar dan kwam er ook ruimte voor die royale woonkeuken waar we allemaal gezellig tegen het aanrecht zouden leunen met een glas wijn in de hand. Er kwam een meterslange eettafel te staan waar je makkelijk de halve straat aan kwijt kon, want nu konden ze eindelijk die dineetjes geven waar ze zich al zo lang op verheugden.

Het afgelopen jaar hebben we er welgeteld één keer gezeten. Ze werken zich namelijk allebei een slag in de rondte, net als altijd – helemaal nu er nog een lening afbetaald moet. De verbouwing heeft ze wel een nieuwe keuken gegeven, maar geen nieuw leven. Het is een denkfout die we dikwijls maken: we verwarren de vorm met de inhoud, het symbool met de betekenis. Een grote woonkeuken roept als vanzelf beelden op van gezellige vrienden die wijnkringen en vetvlekken maken op het tafellaken. Je koopt geen keuken, je koopt een illusie. En om je die illusie te kunnen permitteren, moet je vervolgens zo hard werken dat je voorlopig ook geen tijd krijgt om de vrienden te zien die je toch al te weinig zag. Journaliste

Ellen Goodman verwoordde het ooit zo lekker dat het op een tegeltje boven ieder aanrecht mag hangen: ‘Wat wij normaal noemen,’ schreef ze, ‘is kleding aantrekken die je hebt gekocht voor je werk, en je door het verkeer wringen in een auto die je nog moet afbetalen – op weg naar de baan die je nodig hebt voor die kleren, die auto, and the house you leave vacant all day so you can afford to live in it.’ Iets dergelijks gebeurt er rond de feestdagen. Eén maand per jaar doen we enorm ons best om de mensen om ons heen te verzamelen met wie we ons verbonden voelen. Maar als we ze dan eenmaal om ons heen hebben, dan zijn we enorm druk met andere dingen. Met zalmrolletjes uit de oven halen en servetten vouwen. Met schoonouders ontvangen en gebrouilleerde familieleden uit elkaar houden. Feestdagen zijn collectieve verjaardagsfeestjes waar niemand elkaar spreekt, omdat iedereen als een dolle heen en weer rent tussen de ijskast en de hapjestafel.
En waar ging het nou eigenlijk over?
O ja.

Tip van de maand: schrap een gang van het kerstdiner of de nieuwjaarsbrunch. Laat de kruimels lekker liggen op het tafelkleed, maak er nog een paar wijnkringen bij. En schuif aan met het vriendenspel uit het Winterdoeboek. Het heeft bewezen effect op de band tussen de spelers, ontdekte de psycholoog die de vragen bedacht. En die zalmrolletjes zijn ze volgend jaar toch vergeten.

auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik denk dat mijn vrienden op me neerkijken

Lees verder
Column

Waar het echt om draait

Mijn lieve vrienden gingen hun huis verbouwen. Goed, ze moesten er een tweede hypotheek voor nemen, ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Recensie

Boekreview: Oud hoofd, jong brein

Wijsheid komt met de jaren, maar onze hersenen worden er niet jonger op. Gelukkig kunnen we veel doe...
Lees verder
Recensie

Boekreview: Oud hoofd, jong brein

Wijsheid komt met de jaren, maar onze hersenen worden er niet jonger op. Gelukkig kunnen we veel doe...
Lees verder
Interview

Reddende engelen

Niemand leek te zien dat ze mishandeld werden of een ernstige eetstoornis hadden. Tot op een dag iem...
Lees verder
Artikel

Een keer per week seks verhoogt je weerstand (en andere tips...

Een keer per week seks verhoogt je weerstand. Maar ook vriendschappen zorgen dat minder snel ziek wo...
Lees verder
Advies

Hoe help ik mijn onzekere vriendin?

Lees verder
Test

Waarom zijn jullie vrienden?

Bevredigende vriendschappen kunnen zes functies hebben, zegt psycholoog Morton Mendelson. Breng met ...
Lees verder
Advies

Waarom kleineert mijn vriendin me?

Lees verder
Verhaal

Een maatje op bestelling: uit je sociaal isolement

Zeventigduizend mensen met ernstige psychische problemen wonen tegenwoordig zelfstandig, al kunnen z...
Lees verder