Reportage: leren leven met chronische klachten

Pak een matje en probeer op je rug te gaan liggen,’ zegt Paul. Hij is fysiotherapeut en een van de trainers vandaag. De acht mannen en drie vrouwen die in een halve kring om hem heen zitten, hebben allemaal chronische pijn in hun onderrug. De kamer vult zich dan ook al snel met gekreun en gesteun.

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein
Training

Training Verminder je pijn – met hulp van je brein

  • Ontdek wat er in je brein gebeurt bij aanhoudende pijnklachten
  • Leer hoe je weer regie over je leven kunt krijgen
  • Bouw stap voor stap weer activiteiten op die het leven leuk maken
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

Eén man slaagt er niet in te gaan liggen. Trainer Marieke, ook fysiotherapeut, gaat bij hem zitten. ‘Ik snap dat het moeilijk voor je is,’ zegt ze, ‘maar je weet dat je niks kunt beschadigen. Daarvoor ben je onderzocht. Blijf ademhalen, laat je rustig zakken.’ Dan lukt het toch.

Voor de elf aanwezigen is het de tweede dag van het RealHealth-programma van de Sint Maartenskliniek, een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in houding en beweging. Ze verblijven twee werk-weken in een hotel tussen de glooiende heuvels van Berg en Dal. Doel: leren de pijn een minder grote rol te laten spelen in hun leven.

Pijn heeft naast lichamelijke namelijk ook veel psychische en sociale gevolgen, zegt psycholoog-trainer Ronit. ‘Het werkt door in je gezin, in je relatie, op je werk. Mensen bekijken hier hoe ze

Log in om verder te lezen.