Zijn 15-jarige dochter noemt hem ‘de psychopatenfluisteraar’. De van oorsprong Amerikaanse psycholoog David Bernstein heeft namelijk als missie criminele psychopaten minder psychopathisch te maken. Daarmee lijkt hij een heuse revolutie te ontketenen in zijn vakgebied, want in de forensische psychologie heerst tot nu toe de opvatting dat psychopathie een ongeneeslijke stoornis is. Psychopaten zijn antisociaal, glad, manipulatief, gevoelloos en gemeen, ze parasiteren op anderen en tonen geen berouw – en dat zijn onveranderlijke eigenschappen, zo luidt de communis opinio.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Een veel te pessimistische opvatting, vindt David Bernstein, die sinds 2007 aan de Universiteit Maastricht een langdurig onderzoek leidt waarbij psychopaten in zeven tbs-instellingen een specifieke vorm van psychotherapie krijgen. Deze ‘schematherapie’ lijkt te werken.

De eerste psychopaten die de ongeveer drie jaar durende behandeling al kregen, maakten tests die de kans op gewelddadig gedrag bij terugkeer in de maatschappij meten. Ze bleken aanzienlijk lager te scoren dan degenen die de gebruikelijke tbs-behandeling volgden; daardoor konden ze een halfjaar eerder met proefverlof.

Wat is er zo bijzonder aan schematherapie dat psychopaten erdoor veranderen?

‘Het belangrijkste is dat we op zoek gaan naar de kwetsbaarheid van de psychopaat. Dat klinkt gek als je het over psychopaten hebt, hè? Gevoeligheid en kwetsbaarheid zijn termen die mensen

Log in om verder te lezen.