De vraag

Bloosangst beheerst mijn gedachten

Beste Fred,
Ik denk er de hele dag aan dat ik rood word. Het rare is: dat is niet het geval, maar deze gedachten maken het mij niet makkelijk. Hoe kan ik hier vanaf komen?

Steeds ben ik met mezelf bezig - erg vermoeiend. Ik heb hier al een therapie voor gehad. Daar werd mij verteld dat ik helemaal niet onzeker ben maar het mezelf erg moeilijk maak. Ik heb wel moeite om in grote groepen te praten omdat dan alle aandacht op mij is gericht. Verder vinden mijn vrienden me juist assertief. Ik snap er niets meer van.

Kunt u mij helpen? Ik vind het ook erg vermoeiend om anderen in de ogen te kijken en dan nog te luisteren. Dit gevoel maakt vind ik erg ongemakkelijk, en ik word gek van deze gedachten….

Groet,
Astrid

Het advies

Expert

Fred Sterk

Zelfbeeld

Beste Astrid,
Soms kunnen we een bepaalde gedachte maar niet uit ons hoofd krijgen. En juist wanneer we een vervelende gedachte echt niet meer willen, kunnen we erin verstrikt raken. Ons hoofd is geen computer die we onder directe controle hebben. We hebben geen ‘delete’ knop, helaas.

Wat kun je doen?
1 Accepteer de gedachte
In plaats van te vechten tegen de gedachte kun je ook zeggen: 'deze gedachte mag er zijn, het is maar een gedachte.' Gebruik ontspanning als reactie op de gedachte, ontspan je lichaam en maak je ademhaling rustig en regelmatig. Oefen dit dagelijks.

2 Oefen met sociaal contact
‘Rood worden’ is een trigger voor sociale angst/onzekerheid. Hetzelfde geldt voor oogcontact. Het vermijden van deze triggers verhoogt de angst/onzekerheid. In ons boek ‘Denk je sterk’ besteden we ruimschoots aandacht aan sociale angst en wat je eraan kunt doen. Ook door groepsgewijze ontspanningsoefeningen of mindfulnesstraining kun je oefenen met sociaal contact en met het loslaten van je onzekerheid. Dit is iets om eventueel te bespreken met je huisarts.

3 Kom in beweging
Je bent blijkbaar toch onzekerder dan je denkt, en onzekerder dan je omgeving denkt. Kom je voldoende uit de verf? Daarmee bedoel ik: praat je voldoende over je emoties, je verlangens en je grenzen? Zet je stappen richting belangrijke ontwikkeldoelen? Ben je tevreden met je relaties? Allemaal onderwerpen die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en in beweging zijn in je leven. Praat hierover met een goede vriend(in) en word bewust van je ontwikkelwensen.

Veel succes
Fred Sterk

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kom ik van mijn onzekere controle-behoefte af?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Advies

Mijn zelfvertrouwen hangt af van mijn stemming

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn dominante baas?

Lees verder
Artikel

Omgaan met sociale angst

Lees verder
Verhaal

Echt, je kunt de hele wereld aan

Lees verder
Artikel

17 tips voor meer zelfvertrouwen

Lees verder
Advies

Onze vriendin vermijdt contact met mannen

Lees verder