De vraag

Ik durf niet in te parkeren

Beste Jan,
Ik heb sinds een paar jaar mijn rijbewijs. In het begin nam ik best vaak de auto, ook al reed ik nog niet zo goed. Maar ik vermeed steeds meer het autorijden. Ik ben namelijk heel erg bang om te parkeren.

Ik heb een paar keer een deuk in mijn en/of andermans auto gereden tijdens het inparkeren. En ik heb al een paar keer aan een vreemde moeten vragen of hij mijn auto even in het vak wilde zetten... Het lukt me gewoon niet! Het lijkt alsof ik het écht niet kan, het voelt alsof het onmogelijk is dat ik het ooit zal leren. Ik doe alles fout: ik draai de verkeerde kant op, stuur te veel of juist te weinig, geef teveel gas en dan weer te weinig.

Ik neem nu alleen de auto als ik zeker weet dat ik daar goed kan parkeren. Als bij aankomst blijkt dat er geen ruime plek is, dan rijd ik net zo lang door tot er ergens wel een plek is. Ook als dat betekent dat ik dan alsnog 10 minuten met de tram moet.

Ergens ben ik wel trots op mezelf dat ik het toch blijf proberen. Maar ik zou heel graag ook de auto willen durven nemen als ik niet van tevoren weet of ik kan parkeren. En ik zou heel graag willen kunnen inparkeren zonder angst en deuken!
Sandra

Het advies

Jan van den Berg

Beste Sandra, 
Je verhaal komt denk ik velen wel bekend voor. Namelijk inparkeren en zeker file parkeren in de nauwe ruimte en drukke verkeer is best een hoogstandje. Je hebt echter de ervaring dat het niet alleen moeilijk is, maar dat het ook tot blikschade leidt. Dan is het goed om hier lering uit te trekken. Uit jezelf heb je daarom besloten om uit voorzichtigheid er niet meer aan te beginnen. Hoe vervelend dan ook, het is best begrijpelijk dat je dan niet meer in alle bochten wringt als je overmatig schade hebt gekregen. Het merendeel heeft wel eens een kras opgelopen of uitgedeeld, echter bij aanwijsbare tekortkoming is het goed om hier eerst wat aan te doen.
 
Voor soepel inparkeren spelen de volgende factoren een rol: interpretatie van je waarneming, de techniek of methode die je daarbij gebruikt en de houding om bij twijfel niet te haasten, maar extra tijd te nemen of te controleren. Omdat je uit jezelf niet het niveau hebt gehaald om dit vanuit ontspanning te kunnen, is hulp en herhaling belangrijk. Veel rij-instructeurs hebben best affiniteit met dit vaardigheidsprobleem.

Via de ANWB, de BOVAG en VVN kun je instructeurs vinden, die je daarmee kunnen helpen, zodat je weer vanuit begrip en rust aan je specifieke vaardigheid kunt werken. Meld wel expliciet dat voor deze vaardigheid ondersteuning wilt en niet voor een algemene rijtest.
Vriendelijke groeten, Jan van den Berg


Jan van den Berg

Psycholoog Jan van den Berg is werkzaam bij het Angstbehandelcentrum IPZO. Het IPZO is gevestigd in Nijmegen, Den Bosch, Rotterdam, Nieuwegein, Bussum en Rotterdam. Vergoeding van de psycholoog is mogelijk vanuit de basisverzekering. Rijangst wordt veelal aangepakt in combinatie met een gespecialiseerde rijangst-coach.
Bekijk profiel

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Wat kan ik aan mijn rij-angst doen?

Lees verder
Advies

Wat kan ik aan mijn rij-angst doen?

Lees verder
Recensie

Boek van de maand: Dirk De Wachter

Veel mensen zijn ongelukkig, constateert de Belgische psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter in zi...
Lees verder
Recensie

Boek van de maand: Dirk De Wachter

Veel mensen zijn ongelukkig, constateert de Belgische psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter in zi...
Lees verder
Test

Heb je last van rijangst?

Misschien durf je niet in een auto te rijden. Of ben je alleen bang voor bepaalde verkeerssituaties,...
Lees verder
Advies

Ik vermijd lange afstanden op de snelweg

Lees verder
Advies

Rijden in druk verkeer kost me veel moeite

Lees verder
Advies

Angst voor rotondes

Lees verder
Artikel

Van angsthaas tot ‘Queen of the Road’

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Lees verder
Artikel

Hoeveel adem heb ik nog?

Gevangen zitten in een auto die een kanaal in is gereden, worstelend met de gordel terwijl het donke...
Lees verder