Nu is het genoeg

Ik doe niet meer mee, dachten ze op een slecht moment. De drukte, sociale verplichtingen, de hoge hypotheek: het was gewoon te veel. Tijd voor een ander leven.

Monique van Dijk (48) gaf haar ruime twee-onder-een kapwoning op voor meer vrijheid.
‘Anderhalf jaar geleden besloten om ons huis te koop te zetten om op zoek te gaan naar een goedkopere woning. Met twee inkomens konden we de hypotheek prima dragen. Maar we moesten er wel dingen voor laten waar we eigenlijk veel gelukkiger van werden: uit eten, terrasje, sauna, vakantie. We zijn geen geitenwollensokken-wereldverbeteraars, maar gewoon nuchter denkende mensen die zeggen: “Wij doen niet meer mee aan de ratrace.” Waarom zouden we van een rijtjeswoning moeten doorstromen naar een twee-onder-een-kap en dan naar een vrijstaande woning, zoals de norm lijkt? Ik ben projectmanager bij een reïntegratiebureau en daar zie ik hoe snel je in problemen kunt komen als je je baan verliest, ziek wordt of gaat scheiden.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

We wonen nu in een huis dat we makkelijk met één salaris kunnen betalen. Dat geeft heel veel rust. Nu kunnen we op vrijdag zeggen: we hebben geen zin om te koken, laten we een hapje gaan eten in de stad. Met drie pubers is dat een flinke uitgave die we voorheen niet zomaar deden. Afgelopen kerst zijn we met z’n vijven naar Londen gevlogen. Die luxe konden we ons vroeger niet permitteren.

We dachten altijd aan later; dat we genoeg geld moesten hebben om onze kinderen te kunnen laten studeren, dat onze hypotheek over dertig jaar afbetaald moest zijn. Inmiddels leven we veel meer in het hier en nu. We hebben een vrijheid van leven gecreëerd die ik veel prettiger vind dan leven in een duur huis.’

‘Achter die schoonmaakkar had ik eindelijk ruimte om na te denken’

Hanneke Wolff (50) stopte haar bedrijf en werkte een tijdje als schoonmaakster voordat ze echt haar draai vond.
‘Mijn werk voelt niet meer als werk. Ik geef pure aandacht aan ouderen die zich dat financieel kunnen veroorloven. Ik ga met ze naar het theater, uit eten, ik kook voor ze, luister naar hun verhalen. Ik kan doen wat ik het leukst vind: aandacht geven aan mensen. En ik word er nog voor betaald ook.
Toen mijn lijf twee jaar geleden verkrampte en ik vreselijke pijnen kreeg, dachten de artsen aan acute reuma. Ze hielden me voor dat prednison de enige oplossing was, maar zelf had ik het vermoeden dat de oorzaak lag in mijn gejaagde leven waarin ik van alles moest.

Ik besloot te stoppen met mijn uitvaartonderneming en nam een schoonmaakbaan. Vier maanden lang heb ik fulltime met zo’n schoonmaakkar vier megagrote kantoorverdiepingen schoongemaakt. Tegen mijn verwachtingen in ging mijn lijf door dat fysieke werk steeds minder pijn doen. En het bleek de perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken. Zo kreeg ik ruimte om na te denken over wat ik écht wilde in het leven. Ik ben dingen gaan doen die goed voor me zijn: gezond eten, weinig alcohol, veel naar buiten, dansen, lachen. Verder heb ik het contact stopgezet met mensen die mijn energie opslurpten. Dat kon ik er even niet bij hebben.
Als kostwinner moest ik alles aangrijpen om te kunnen rondkomen, dus zei ik ook “ja” toen iemand vroeg of ik twee weken op een oude heer van 85 wilde passen. We maakten uitstapjes, ik kookte voor hem en we aten een ijsje op een terras. Dit is het, dacht ik al snel.Nu heb ik werk waarvan ik echt verrukkelijk blij word.’

Annette van Kooten (46) ontdekte dat een hond het beste medicijn is tegen stress.
‘Ik had reikhalzend uitgekeken naar mijn vakantie. Was er echt aan toe. Het was me even te veel geworden allemaal. Mijn relatie was net verbroken, op mijn werk had ik een vervelend incident meegemaakt waarbij een cliënt met een mes had lopen zwaaien en ik had een knobbeltje in mijn borst ontdekt. Niks ernstigs achteraf, maar de onzekerheid had zijn tol geëist. Op mijn eerste vakantiedag werd ik ziek. Ik was extreem moe, terwijl ik normaal energie in overvloed heb. Ik kon nauwelijks nog de trap op en af. Na weken dokteren zonder dat ik opknapte, realiseerde ik me: als ik uit dit dal wil komen, moeten er dingen veranderen.

Training

Zo voorkom je een burn-out / stress de baas

  • Vind balans tussen veerkracht en draaglast
  • Stel prioriteiten en leer 'nee' zeggen
  • Functioneer optimaal met een gezonde dosis stress
bekijk de training
Nu maar
€57,50

De pup die ik had genomen net voordat ik instortte, heeft me enorm geholpen. Dankzij Bikkel heb ik de rust gevonden waar ik zo aan toe was. Hij remde me in alles af. Ik was gewend om alles gehaast te doen. Maar er zat niks anders op dan me aan zijn tempo aan te passen. Hij vertikte het in het begin om te gaan wandelen. Om hem aan de overkant van de straat te krijgen kostte al een half uur.

Ik heb veel gehuild en nagedacht in die periode. Nu zet ik na werktijd mijn werktelefoon uit. Voorheen ging ik in mijn vrije tijd de hort op met vrienden, naar concerten of festivals. Nu zit ik ’s avonds vaak met de deur op slot en de gordijnen dicht te genieten van mijn lieve hond en van heerlijke muziek. Ik voel me eindelijk rustig, compleet en gelukkig.’

auteur

Patricia van den Heuvel

» profiel van Patricia van den Heuvel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vakantiestress voorkomen

Vakantiestress kan vermoeidheid, ruzies, ziekte en in het ergste geval hartinfarcten en psychosen me...
Lees verder
Artikel

Vakantiestress voorkomen

Vakantiestress kan vermoeidheid, ruzies, ziekte en in het ergste geval hartinfarcten en psychosen me...
Lees verder
Artikel

De 4 basispatronen prikkeltypes

De een werkt pas echt lekker met een muziekje op de achtergrond, de ander kan zich dan juist niet co...
Lees verder
Artikel

De 4 basispatronen prikkeltypes

De een werkt pas echt lekker met een muziekje op de achtergrond, de ander kan zich dan juist niet co...
Lees verder
Verhaal

Fris je leefregels op

We moeten hard werken, kinderen opvoeden, zieke ouders bijstaan, sporten, vrienden spreken en ons cr...
Lees verder
Artikel

Hè, deed ik dat?

‘Normaal doe ik dat nooit.’ ‘Ik weet niet wat me bezielde.’ ‘Sorry, ik was even mezelf nie...
Lees verder
Video

Eerste hulp bij keuzestress

Blijf je maar twijfelen over je studiekeuze, vakantiebestemming of welke schoenen je wilt kopen?
Bekijk video
Artikel

Bang voor je baas: de angstcultuur

Heb je het gevoel dat je constant moet oppassen omdat elke fout keihard wordt afgestraft? Zo’n bek...
Lees verder
Kort

Oud door geldzorgen

Ik doe niet meer mee, dachten ze op een slecht moment. De drukte, sociale verplichtingen, de hoge hy...
Lees verder
Verhaal

Met deze tips vergroot jij je werkplezier – en dat van je ...

Heb je het niet meer naar je zin op je werk? Ja, misschien moet je baas dingen veranderen: maar zelf...
Lees verder