Nederland multi-taskt zich een ongeluk

Onmogelijk? Soms zelfs gevaarlijk? De doorsnee-Nederlander gelooft er niets van. We multitasken ons een slag in de rondte, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine.

Psychologie Magazine-onderzoek laat zien

We vinden dat we prima kunnen multitasken…

De meerderheid van de Nederlanders (66 procent) meent dat ze goed meerdere taken kan combineren. De meeste mensen denken dat ze zo’n drie dingen tegelijkertijd kunnen doen. Eén op de twintig Nederlanders zegt zelfs makkelijk vijf taken te combineren.

En multitasken neemt toe: één op de drie mensen zegt in de loop van de tijd meer te zijn gaan multitasken, terwijl slechts 14 procent meent dat hij minder multitaskt dan vroeger.

Over de vraag of multitasken stressvol is, zijn de meningen verdeeld: ongeveer evenveel Nederlanders vinden van wel als van niet. En 40 procent zegt er zelfs een kick van te krijgen om zo veel mogelijk dingen tegelijk te doen.

…en dat geldt vooral voor vrouwen

Maar liefst 79 procent van de vrouwen is ervan overtuigd dat ze goede multitaskers zijn (van de mannen denkt 54 procent zo over zichzelf). Vrouwen zeggen ook minder vaak dat ze gestrest raken van multitasken. Niet zo gek dus dat de meeste Nederlanders het eens zijn met de stelling dat vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen. Toch is dat een mythe, zegt onderzoeker Niels Taatgen van de Rijksuniversiteit Groningen. Moeten vrouwen taken combineren die helemaal nieuw

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe word je meer geduldig?

Was ongeduldigheid altijd uw favoriete slechte eigenschap? Onterecht. Ongeduldige mensen zijn ongezo...

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Artikel

Multitasken is toch niet zo handig

Lees verder
Artikel

Onderzoek multitasken

Lees verder
Artikel

Tips: zo houd je je aandacht bij één ding

Lees verder
Artikel

Multitaskers ontmaskerd

Lees verder
Verhaal

Multitasken – Nederland multitaskt zich een ongeluk

Lees verder
Column

Mentaal jongleren

Lees verder