Door multitasken gaan onze prestaties achteruit. Ook worden we er gestresster en vermoeider van. Multitasken is toch niet zo handig.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Fervente multitaskers hebben zelfs  twintig minuten meer slaap nodig per nacht! Deze tips helpen je om je aandacht vandaag bij één ding te houden.

Ochtend

Deel je werkdag op
Voordat je begint met het eerste dat je aandacht vraagt: deel de werkdag op in blokken. Bedenk wat je vandaag wilt doen en maak een dagindeling. Zet bijvoorbeeld de eerste twee uur e-mail, telefoon en internet uit zodat ongestoord aan een rapport kunt werken. Het halfuur na de lunch kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om e-mails te lezen en telefoontjes te plegen.

Weersta de verleiding
Onderzoek wijst uit dat we de helft van de onderbrekingen aan onszelf te danken hebben. Voel je de verleiding opkomen je e-mail te checken? Haal dan even diep adem en richt je weer op datgene waar je mee bezig was. Op die manier traint je je concentratie en zal je op den duur langer je aandacht langer bij één ding kunnen houden. De aanhouder wint.

Een scherm tegelijk
Heb je normaal gesproken meerdere tabbladen openstaan op je computer? Houd het vandaag bij ééntje. Zo raak je minder snel afgeleid.

Maak notities
Ben je geconcentreerd aan het werk en komen er gedachten bij je op over andere dingen? Parkeer ze dan door ze op een papiertje te schrijven, dat geeft rust. Is er iets tussendoor dat echt niet kan wachten? Noteer dan eerst waar je gebleven bent en welke gedachten je in je hoofd hebt. Dit helpt later de draad sneller op te pakken.

Middag

Lunch met aandacht
Heb je de neiging om tijdens de lunch gewoon door te gaan met werken? Verlaat dan je werkplek, zet je telefoon uit en zoek een plekje waar je rustig kunt eten. Richt je op de smaak van het eten en probeer je gedachten niet te laten afdwalen naar iets anders. Maak als je tijd hebt ook een korte wandeling, dan kan je straks weer extra energiek verder.

Vul je wilskracht aan
Raakt je wilskracht uitgeput van het singletasken? Door iets te eten hervind je je zelfbeheersing. Neem geen snoep maar liever volkorenbrood, noten of een bakje kwark; die zorgen voor een stabiele suikerspiegel en daarmee meer geestelijke energie.

Luister echt
Check tijdens een gesprek met je collega niet met een half oog je mail of sms, maar luister naar wat hij of zij te vertellen heeft. Komen er gedachten bij je op aan dat lastige telefoontje dat je nog moet plegen of aan andere klussen? Richt je aandacht dan gewoon weer op het gesprek.

Avond

Reis zonder afleiding
Als je straks met de auto, de fiets of het openbaar vervoer naar huis gaat, vergeet dan niet je telefoon uit te zetten. Richt je op de dingen die om je heen gebeuren: het verkeer, de medepassagiers of het landschap dat aan je voorbij raast. Laat in het openbaar vervoer de gratis kranten links liggen.

Laat de televisie uit
Bedwing straks als je thuiskomt de neiging om meteen radio of tv aan te zetten. Laat je telefoon uit en geef je volle aandacht aan wat je thuis gaat doen – het doornemen van de dag met je partner, het aaien van de hond of het bereiden van het avondeten. Dek de tafel mooi voor jezelf en wees je bewust van iedere hap die je in je mond stopt. Uit onderzoek blijkt dat je voor de televisie meer calorieën naar binnen lepelt, dus het ook nog eens goed voor de lijn!

Geniet van je favoriete muziek
Zet na het avondeten je favoriete muziek op. Ga ondertussen niet de krant lezen of opruimen, maar luister écht naar de klanken van de muziek. Je zal merken dat je zelfs in je favoriete nummers nieuwe dingen ontdekt.

Beloon jezelf
Is het je vandaag gelukt je aandacht bij één ding te houden? Beloon jezelf dan met iets leuks of lekkers – daarmee versterk je je nieuwe gedrag.