Nagelbijters kunnen niet ontspannen

  • 170 woorden
  • leestijd is 1 minuut

Op je nagels bijten tot ver in het nagelbed. Puistjes openkrabben, hoofdharen uittrekken, de binnenkant van je wang kapotbijten, tot bloedens toe velletjes van je vingers pulken. Wat brengt mensen tot zulk zelfbeschadigend gedrag, ook wel body-focused repetitive behaviors genoemd?

Canadees onderzoek onder chronische ‘BFRB’ers’ bracht aan het licht dat zij vooral begonnen te bijten of peuteren op momenten dat hun geduld op de proef werd gesteld of wanneer ze zich verveelden. Opvallend genoeg werd de neiging niet minder wanneer de proefpersonen voor een ontspannende video werden gezet. Het leek er zelfs op dat zo’n relaxmoment BFRB’ers juist extra ongeduldig maakte, schrijven de onderzoekers.

Volgens de Canadezen wijst dit erop dat aan jezelf peuteren niet simpelweg een nerveuze gewoonte is, maar dat er een fundamenteel onvermogen tot ontspanning achter zit. Bezig blijven lijkt het levensdevies van BFRB’ers; gewoon even nietsdoen vinden ze zo onverdraaglijk dat ze zichzelf nog liever beschadigen.

The impact of emotions on body-focused repetitive behaviors, Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, maart 2015
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verbeeldingskracht: Begeleide visualisatie

Ontspanningsoefening

Lees verder
Column

Objectief

Kunnen mensen hun eigen meningen en belangen opzijzetten als ze ergens onpartijdig en objectief over...

Lees verder
Artikel

Ontspannen en alert

Lees verder
Artikel

Borstvoeding ontspant

Lees verder
Advies

Ik kom niet meer tot rust door de hoge werkdruk

Lees verder
Advies

Ik doe tien dingen tegelijk

Lees verder
Artikel

Breng je brein tot rust

Lees verder
Artikel

Een weekend voor jezelf

Lees verder