Waarom jagen we onszelf zo op? (En hoe stop je daarmee?)

Ook het gevoel dat het leven steeds hectischer wordt en dat je het tempo amper kunt bijhouden? Schrale troost: je bent niet de enige, en dat gevoel klopt. Waarom we het zo druk hebben – en hoe we weer ruimte kunnen maken voor wat écht belangrijk is.

Ik zou dolgraag naar de gevangenis willen, hoor ik mezelf roepen tijdens een redactievergadering. We denken na over mogelijke reportages, waaronder een in de gevangenis, en een collega vraagt zich af welke journalist daar in vredesnaam vrijwillig zou willen zitten. Ik schrik een beetje van mijn enthousiasme. Maar afgezien van het schuldgevoel tegenover mijn gezin zou ik zo’n lege periode heerlijk vinden. Dagen achter elkaar waarin ik wakker kan worden zonder die chronische onrust of ik vandaag alles voor elkaar zal kunnen krijgen in de weinige uren die ik heb, en zonder propvol hoofd met duizend dingen die nog gedaan moeten worden.

Online training

Stress de baas

  • Vind balans tussen veerkracht en draaglast
  • Stel prioriteiten en leer 'nee' zeggen
  • Functioneer optimaal met een gezonde dosis stress

bekijk de training
Nu maar
€57,50

Nu zijn er altijd wel periodes geweest waarin ik het even te druk had, en waarin ik jaloers keek naar plantsoenmedewerkers die de hele dag met hun handen in de aarde mochten wroeten, en katten die lui in de vensterbank lagen. Maar de laatste jaren is de drukte zo chronisch dat het voelt als zo’n hamstermolentje waarin ik eindeloos aan het rennen ben, zonder vooruit te komen. Het lijkt alsof ik altijd achter de feiten aanloop, nooit genoeg tijd heb om dingen echt goed te doen, en op die manier nauwelijks toekom aan de wezenlijke dingen

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
  • Meer over

    Werk

    Welk type werk als betekenisvol voelt, is voor iedereen anders. Ben je ontevreden of twijfel je aan het nut van je werk? Soms kan het helpen om anders tegen je werk aan te kijken; misschien valt er nog een mouw aan te passen. Of is het toch tijd voor een andere baan?

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Wat is je huidige stressniveau?

De een is vatbaarder voor stress dan de ander en bezwijkt eerder onder een hoge (werk)druk. Hoeveel ...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Verhaal

Filosoof Damiaan Denys: waarom is Nederland uitgeput?

Lees verder
Artikel

Wat yoga doet in je brein

Lees verder
Advies

Heb ik stress door conflict met directeur?

Lees verder
Artikel

Verhuizen geeft stress

Lees verder
Artikel

Zelfzorg voor minder stress en meer werkplezier

Lees verder
Interview

Kelly McGonigal ‘We zouden positiever naar stress moeten kijken’

Lees verder