Cognitieve gedragstherapie in combinatie met virtual reality maakt hen minder bang en achterdochtig in sociale situaties, blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Roos Pot-Kolder aan de Vrije Universiteit.

Training

Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Patiënten moesten als onderdeel van hun behandeling een 3D-bril opzetten en een drankje bestellen in een virtueel café, boodschappen doen in een supermarkt of een plekje zoeken in een bus.

De behandelaar kon de hoeveelheid aanwezige avatars (virtuele personen) en hun blik aanpassen (vijandig/neutraal, wel/geen oogcontact). Zo konden de patiënten oefenen met situaties die ze spannend vonden.

Door blootstelling (exposure) aan vijandige blikken, leerden psychosegevoelige mensen dat ze hun angsten konden doorstaan. Ze voelden zich even heel bang en achterdochtig, maar dat werd vanzelf minder.

Na acht weken met zestien sessies was er duidelijk vooruitgang geboekt. De proefpersonen voelden zich in het dagelijks leven minder angstig en deden weer dingen die ze jaren niet hadden gedurfd, zoals naar de sportschool gaan of met de bus reizen.

Virtual reality for research and treatment of psychosis, promotieonderzoek, februari 2021