Wat zou er gebeuren als we elkaars gezichten niet meer zouden kunnen lezen? Probeert u het zich eens in te denken: iedereen zou de hele dag met hetzelfde pokerface rondlopen. Onze partner zou ons met stoïcijnse blik zeggen dat hij van ons hield – we zouden niet weten of hij het meende of niet. Op een receptie zouden we prima over koetjes en kalfjes kunnen praten, maar na afloop van het gesprek zouden we bij God niet weten of de ander ons nou leuk vond, en of hij zich wel een beetje op zijn gemak voelde.

Verveeld of treurig? Zo leer je gezichten lezen

Verveeld of treurig? Zo leer je gezichten lezen

Altijd zien wat iemands ware emoties zijn: dat kun je als je weet op welke subtiele signalen je moet...

Lees verder

De inschattingen van andermans emoties ­maken we vrij automatisch. Vaak realiseren we ons niet eens dat we ze baseren op de lichaamstaal van onze gesprekspartner. Een glimlach van oor tot oor, maar ook een wenkbrauw die aan de linkerkant net iets meer omhoog gaat dan aan de rechterkant, of een neusgat dat net iets groter wordt dan normaal: het is allemaal informatie over hoe iemand zich voelt. En hoe beter we die subtiele signalen leren lezen, hoe meer nuances ons opvallen.

Neem de glimlach. Amerikaanse psychologen hebben ontdekt dat er maar liefst vijftig verschillende glimlachen zijn – afhankelijk van hoe de mond, de ogen, de

Log in om verder te lezen.