Laat de controle los

  • 266 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto: Getty Images
Kun je nare gebeurtenissen simpelweg achter je laten? Zo eenvoudig is het vaak niet. Zo raap je jezelf weer op na een moeilijke gebeurtenis.

Mensen die te weinig loslaten zijn echte controlfreaks. Als je zó in een kramp leeft, dan loop je serieus risico op stress, burn-out of chronische vermoeidheid. Laat het zover niet komen. Een mens kán immers zijn eigen leven niet volledig bestieren. Sterker nog: dat hóeft helemaal niet.

Online training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

De kern van leren loslaten is: de onvolkomenheid van het leven accepteren en realistisch onder ogen zien hoe weinig macht je hebt over je levensgeluk. Als je minder wanhopig naar die macht streeft, kun je je meer overgeven aan het toeval. Dan sta je meer open voor het onverwachte en geniet je volop van alles wat het leven je wél biedt.

Hoe bereik je de toestand van ontspannen vertrouwen die bij loslaten hoort? Met behulp van twee parallel lopende sporen: denken en voelen. Denken gebruik je om onder ogen te zien wat er werkelijk aan de hand is. Voelen, je intuïtie, gebruik je om datgene over jezelf te weten te komen wat je niet kunt beredeneren.

Wat wil ik nu echt? Wat is goed voor me? Die vragen moet je af en toe maar een beetje door je heen laten gaan. Dat lukt het beste als je ontspannen bent, want dan is het makkelijker om tot nieuwe inzichten over uzelf te komen.

Meer leren over loslaten?

Ontdek hoe prettig het is om af en toe de controle los te laten. Psychologie Magazine ontwikkelde samen met psycholoog en acceptance and commitment-therapeut Gijs Jansen de online training Loslaten. Behalve accepteren, leer je meer mogelijkheden om los te laten en op een nieuwe manier naar narigheid te kijken.

auteur

Jolet Plomp

Psycholoog Jolet Plomp heeft bijna twintig jaar lang voor Psychologie Magazine vele honderden lezersvragen beantwoord in de rubriek Consult.

» profiel van Jolet Plomp

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn ouders behandelen me als een 10-jarige

Lees verder
Column

Verwondering

In de prachtige film Boyhood vraagt het jongetje Mason: ‘Papa, sprookjes zijn niet echt, hè? Ik b...

Lees verder
Advies

Ik wil zo graag loslaten, maar het lukt niet

Lees verder
Advies

Ik heb zo’n last van mijn perfectionisme

Lees verder
Advies

Veel verwijten van mijn dochter

Lees verder
Interview

Klinisch neuropsycholoog William Stixrud: ‘Goede bedoelingen maken onze kinderen gestrest’

Lees verder
Artikel

Controle houden of leren loslaten: wat heb je in de hand en wat niet?

Lees verder
Artikel

Verder met je leven, oefeningen in afsluiten

Lees verder