Er is in de Verenigde Staten waarschijnlijk geen andere wetenschapper die zoveel getraumatiseerde kinderen van dichtbij heeft gezien als kinderpsychiater en neuro-expert Bruce Perry (61). Al decennialang doet hij onderzoek naar kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Hij is de grondlegger van de Child Trauma Academy, een behandel-, onderzoeks- en opleidingscentrum in Texas. Daar heeft Perry zeer schrijnende gevallen gezien van psychotrauma op jeugdige leeftijd. Maar onder bepaalde voorwaarden, zo ontdekte Perry, kunnen kinderen heel veel aan.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Hoe kwam u indertijd op het idee om te gaan werken met getraumatiseerde kinderen?

‘In de VS maken elk jaar vijf miljoen kinderen een extreem traumatische gebeurtenis mee, zoals natuurgeweld, een auto-ongeluk, ziekenhuisopname, ziekte, seksueel of fysiek misbruik, overlijden van een ouder of huiselijk geweld. Meer dan 40 procent van hen blijft daar last van houden.
Ik was psychiater in een kliniek voor verwaarloosde kinderen met ernstige ontwikkelingsachterstanden. Gedragstherapie en medicijnen gaven bij hen weinig vooruitgang. Als neurowetenschapper wist ik hoe groot de invloed van stressvolle ervaringen is op de hersenen.

Log in om verder te lezen.