Laat me toch slapen!

Relaties & persoonlijkheid NACHTRUST Arrrgghhh! Ook zo’n last van uw partner die u ’s nachts uit uw slaap houdt? U bent niet de enige. Uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Harris Interactive blijkt dat maar liefst een kwart van de mensen die samen met een ander in één bed slapen, wordt gestoord door hun […]

Relaties & persoonlijkheid

NACHTRUST Arrrgghhh! Ook zo’n last van uw partner die u ’s nachts uit uw slaap houdt? U bent niet de enige. Uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Harris Interactive blijkt dat maar liefst een kwart van de mensen die samen met een ander in één bed slapen, wordt gestoord door hun bedgenoot. De helft van hen slaapt daardoor per week drie uur minder; een kwart van de gestoorde slapers moet zelfs vijf uur of meer inleveren. Wat stoort het meest? De top-zes: de partner snurkt, woelt en draait, kan niet slapen, neemt het hele bed in beslag of pikt het dekbed in, kijkt tv, leest of werkt in bed of houdt de bedgenoot wakker voor seks.

Ondanks al dit slaapkamerleed wil de overgrote meerderheid van de slaapgedepriveerden niet in een andere kamer slapen; kennelijk weegt de intimiteit zwaarder dan het slaapgebrek. Volgens het onderzoeksbureau bestaan er prima oplossingen voor dit probleem: oordopjes in, de tv uit de slaapkamer bannen, een groter bed aanschaffen. En als het echt niet gaat: slapen in twee aparte eenpersoonsbedden, de eeuwenoude lits jumeaux.

www.vpro.nl/wetenschap, maart 2004

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De persoonlijke symboliek van dromen Nee hoor, geen gorilla gezien

Lang is gedacht dat dromen geen betekenis hadden. Psychoanalyticus Harry Stroeken gelooft daar niets...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Zo stoppen je nachtmerries

Lees verder
Artikel

Slaapdata

Lees verder
Artikel

Kauw jezelf wakker

Lees verder
Artikel

Als je maar 5 uur per nacht slaapt – kortslapers vertellen

Lees verder
Artikel

De Onbewogen Beweger

Lees verder
Advies

Geen nacht meer lekker slapen

Lees verder