Hoe herken je een foute man?

Aan andermans gezicht zien wat voor vlees we in de kuip hebben: we proberen het al eeuwenlang met wisselend succes. Volgens de moderne wetenschap is er wel degelijk verband tussen uiterlijk en karakter, al ligt dat anders dan vroeger gedacht. Over Lombroso’s criminele koppen, talenknobbels, en bellen met een mooie vrouw.

De wetenschap van gezichtenlezen

Verreweg de meeste mensen hebben in een fractie van een seconde een gevoel bij een gezicht, en een oordeel over het karakter van de bijbehorende persoon. Dat ontdekte psycholoog Alexander ­Todorov van de Princeton-universiteit toen hij aan proef­personen gezichten liet zien die op heel veel punten steeds maar heel kleine beetjes van elkaar verschilden. Vervolgens analyseerde hij hun reacties op al die subtiele verschillen in kaaklijnen, neuzen, monden, stand en volheid van wenkbrauwen, jukbeenderen, kleur van de huid en ga zo maar door.

Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat we gezichten met stevige wenkbrauwen en omlaag wijzende mondhoeken als minder betrouwbaar en dominanter zien dan gezichten met ronde wenkbrauwen en smallere neuzen. En dat we iemand met een brede mond en grote ogen eerder als extravert bestempelen dan iemand met een kleine mond en onopvallende wenkbrauwen.

Gezichtenlezen doen we dus allemaal. Maar kloppen onze oordelen wel?

Schapen en leeuwen

Al eeuwenlang proberen mensen op basis van andermans gezichtskenmerken in te schatten met wat voor types ze te maken hebben. Ben je gezegend met blonde krulletjes en een bleek gelaat, dan heb je vast een schaapachtig karakter, dachten de oude Grieken. Een volle bos haar en een

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom val ik op rokkenjagers?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Advies

Help: ik val op egoïsten – en ga daar zelf aan onderdoor

Lees verder
Artikel

Een mooi gezicht wordt gauw vergeten

Lees verder
Artikel

Kun je door mensen heenkijken?

Lees verder
Artikel

3 redenen om dit boek te lezen

Lees verder
Artikel

‘Ik herkende zelfs mijn eigen zoon niet’

Lees verder
Advies

Hoe verwerk ik de mishandeling door mijn ex?

Lees verder