Even voorstellen: de Gesloten Oester. De Narcist. De Man Met Bindingsangst. De Jaloerse Man. En de Casanova niet te vergeten. Allemaal mannen die zich niet helemaal geven in een relatie en daarmee veel leed veroorzaken.

TEST
Doe de test »

Liefdestest: welk type ben je in de liefde?

De aanwezige cursisten slaken een zucht van herkenning als relatie- en singlecoach Sylvia van der Spek deze opsomming van ‘foute’ mannentypes geeft. Want wie heeft er geen er­varing mee? Ikzelf kan al afvinken: de Jaloerse Man, de Casanova (hoewel ik niet echt geloofde dat het serieus zou worden met deze broeierige macho van salsales) en mijn nieuwe vlam – de Man Met Bindingsangst. De verleiding is groot om net als Bridget Jones in The edge of reason eens flink te gaan schelden op de rotzakken die ons vrouwen het leven zuur maken.

Maar schelden is niet het doel van de cursus ‘Foute mannen’. In plaats daarvan confronteert Sylvia van der Spek ons met de vraag waardoor we telkens opnieuw voor die rotzakken vallen. ‘Drie factoren bepalen of we verliefd worden,’ zegt ze; ‘je moet ervoor openstaan, iemand moet fysiek aanwezig zijn, en hij moet voldoen aan je lovemap.’

Mijn lovemap? ‘Een verzameling van eigenschappen van de mensen die voor je zorgden toen je tussen nul en vier jaar oud was,’ licht de singlecoach toe. ‘Dat bepaalt op wie je in je latere leven valt.’

Die uitleg klinkt me wel erg freudiaans in de oren. Maar ik stel mijn oordeel uit en doe de oefening die Van der Spek voorstelt. Op een vel papier schrijven we eerst de goede kanten van een foute ex-vriend, daarnaast die van onze ouders. Op een ander vel doen we hetzelfde met hun slechte eigenschappen.

Log in om verder te lezen.