Zo kun je beter omgaan met de negatieve emoties van anderen

1. Ken je eigen temperament

Wie weet dat hij bevattelijk is voor andermans stemmingen kan zich voorbereiden, zegt onderzoeker Elaine Hatfield. ‘Mensen die gevoelig zijn, zijn goed in het omgaan met en begrijpen van anderen, maar na een poosje put het hen uit.’ Neem daarom op tijd een time-out, adviseert ze. Beperk bijvoorbeeld het familiebezoek tijdens de feestdagen als de kans bestaat dat er veel negatieve emoties over tafel vliegen.

De kracht van kwetsbaarheid

Sommige mensen zijn veel gevoeliger dan andere. Hun genetische opmaak maakt hen kwetsbaarder, maar z...

Lees verder

Zowel gevoelig als ongevoelig zijn voor andermans emoties heeft voor- en nadelen, aldus Hatfield. Het voordeel van ongevoeliger zijn is dat je een stuk langer in een emotioneel geladen situatie kunt blijven. Maar het nadeel is dat je misschien minder goed op anderen bent afgestemd.

2. Oefen in compassie

Bewustwording alleen is niet genoeg om de negatieve effecten van emotionele besmetting tegen te gaan, aldus breinonderzoeker Tania Singer. Er is een extra stap nodig om te voorkomen dat de nare emoties van de ander je overspoelen. De oplossing is volgens haar compassie: een gevoel van warmte en zorgzaamheid, zonder dat je daarbij direct ook de emotie van de ander overneemt.

Singer ontdekte dat monniken daar meesters in zijn. Als zij tijdens hersenonderzoek filmpjes bekeken van mensen die pijn leden, lichtten hersengebieden op die met zorg te maken hebben, en niet de hersengebieden die verband hebben met nare gevoelens zoals verdriet en pijn – dat laatste gebeurde wel bij de andere proefpersonen. Singers advies: ga mediteren, het helpt je te leren om ook op zo’n compassievolle manier naar lijden te kijken.

3. Neem afstand

Geconfronteerd met iemand die veel energie kost? Zoom uit en bekijk de interactie tussen jullie beiden alsof je naar een film kijkt. Onderzoeker Daniel Rempala ontdekte dat op die manier is te voorkomen dat je de negatieve emoties van anderen overneemt. Zijn proefpersonen bekeken filmpjes van blije of verdrietige mensen.

Training

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Geheel vernieuwd
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

Ze moesten reageren als therapeut, alsof de persoon op het filmpje bij hen als cliënt op gesprek was. Rempala ontdekte dat dissociatie, jezelf mentaal buiten de gebeurtenis plaatsen, ertoe leidde dat mensen minder geraakt werden door andermans emoties dan wanneer ze zich in de schoenen van de ander probeerden te verplaatsen.

Meer weten?

Lees verder in het artikel ‘Hoe vatbaar ben je voor andermands emoties?
Bronnen o.a.:
• E. Hatfield e.a., Emotional contagion, Cambridge University Press, 1993
• B. Omdahl, C. O’Donnell, Emotional contagion, empathic concern and communicative responsiveness (…), Journal of Advanced Nursing, 1999
• D. Rempala, Cognitive strategies for controlling emotional contagion, Journal of Applied Social Psychology, 2013
• S. Bourg Carter, Emotions are contagious, www.psychologytoday.com, 2012
• S. Barsade, The ripple effect, Administrative Science Quarterly, 2002