‘Laat deze gekte ophouden’

Eén op de tien jongeren heeft wel eens serieus overwogen om zelfmoord te plegen. Tweehonderd jongeren per jaar maken er daadwerkelijk een einde aan. Wat drijft ze tot die wanhoopsdaad?

Het is zomer als Katie, een Amerikaanse studente van twintig, de eerste bladzijde in haar dagboek schrijft.

8 juni

Ik ben zo depressief en suïcidaal. Mijn lijf voelt rusteloos en moe. Ik weet niet naar wie ik toe kan voor hulp. Ik wil niemand lastigvallen met mijn worstelingen. Ik heb het gevoel dat ik moet huilen.

Ik haat mijn lichaam echt. Ik haat mijn leven, ik haat alles wat ik ben. God, geef me kracht. Help me vandaag. Ik voel me zo ongelooflijk alleen en verslagen.

Iets meer dan een jaar later, op 29 juni, hing ze zich op, in haar keurig opgeruimde studentenkamer. De wind waaide door haar gebroken raam: zo was Katie’s vriend Mark binnengekomen toen hij de deur niet open had kunnen krijgen. Vlakbij Katie’s lichaam lagen een dichtbundel en een plakboek met knipsels uit tijdschriften. En ook: vijf dagboeken.

De dagboeken belandden op het bureau van psycholoog David Lester uit New Jersey. Lester, die zich jarenlang heeft verdiept in de vraag waarom mensen zelfmoord plegen, riep een aantal prominente deskundigen bij elkaar, vroeg hun ook naar de dagboeken te kijken, en bundelde hun bijdragen in een boek: Katie’s diary. Unlocking the mystery of a

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het EQ van joost zwagerman ‘Ik wil ongrijpbaar zijn’

Joost Zwagerman (1963) is schrijver, essayist, columnist en dichter. Hij debuteerde op zijn 22ste en...

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik contact met mijn drukke zoons?’

Ik (68) ben vader van twee volwassen zoons, die ik vrijwel uitsluitend telefonisch spreek. Ik zou mi...

Lees verder
Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder
Artikel

Subtiele aankondiging van zelfmoord

Lees verder
Artikel

Waar ligt de grens?

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

Lees verder
Artikel

Vrienden zijn van levensbelang

Lees verder
Artikel

Als je moeder zelfmoord pleegt

Lees verder