Als een kind zegt dat het dood wil

gezondheid & therapie Dat een kind niet meer wil leven, lijkt onvoorstelbaar. Ouders begrijpen de doodswens van hun kind daardoor vaak verkeerd, zeggen orthopedagogen van de Universiteit van Leuven. Vier veelvoorkomende misverstanden: 1 Kinderen doen zoiets toch niet Niet waar. Juist door het kind niet serieus te nemen en het noodsignaal te negeren, kunnen gedachten […]

gezondheid & therapie

Dat een kind niet meer wil leven, lijkt onvoorstelbaar. Ouders begrijpen de doodswens van hun kind daardoor vaak verkeerd, zeggen orthopedagogen van de Universiteit van Leuven. Vier veelvoorkomende misverstanden:

1 Kinderen doen zoiets toch niet

Niet waar. Juist door het kind niet serieus te nemen en het noodsignaal te negeren, kunnen gedachten uitgroeien tot concrete plannen.

2 Zeggen dat je dood wilt, is aandachttrekkerij of chantage

Eigenlijk doet het er niet toe of een kind echte zelfmoordplannen heeft of niet. Het uitspreken van een doodswens is een teken dat een kind op deze manier niet verder wil, en dat ouders of hulpverleners moeten ingrijpen.

3 Je moet niet met kinderen over dit soort onderwerpen praten

Veel ouders willen kinderen geruststellen door alleen de mooie dingen in het leven te benadrukken en bagatelliseren daarmee de problemen. Juist door de dood bespreekbaar te maken, kan er ruimte komen voor andere gedachten en nemen angst en verwarring af.

4 Ouders hebben schuld als een kind zelfmoord pleegt

Als een kind daadwerkelijk uit het leven stapt, is er een lang proces aan voorafgegaan waarin verschillende moeilijkheden zich opstapelden: psychiatrische problemen, problemen op school, pesterijen, agressie of misbruik in het gezin, plotselinge veranderingen. Eén persoon of

Log in om verder te lezen.

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn dochter van zes vergeet verboden

Lees verder
Artikel

Zo maak je een anti-bucketlist

Het is aangetoond: minderen is goed voor ons geluksgevoel. En toch doen we het niet. Zo lukt het wé...

Lees verder
Column

Woord en beeld

Lees verder
Artikel

De zelfmoord van Ernst

Lees verder
Artikel

Hoera, het is een mensje!

Lees verder
Artikel

Nachtdienst slecht voor IQ kind

Lees verder
Advies

Mijn man is plotseling bij me weggegaan

Lees verder
Artikel

Mindful met je kind

Lees verder