Een remedie tegen levensmoe zijn?

In het diepst van hun ellende kunnen mensen zich vaak niet voorstellen dat ze ooit weer echt gelukkig zullen zijn. Toch kan levensmoe zijn wel degelijk overgaan, zeggen Canadese onderzoekers. Ze analyseerden de uitkomsten van representatief bevolkingsonderzoek en berekenden dat ruim 13 procent van de Canadezen ooit zelfmoord had overwogen. Maar: van die ooit wanhopigen was maar liefst 38 procent een paar jaar later weer helemaal geestelijk gezond en maakte het zelfs ronduit prima.

5 dingen die iedereen zou moeten weten over zelfdoding

5 dingen die iedereen zou moeten weten over zelfdoding

Veel zelfmoorden zijn waarschijnlijk best te voorkomen, zeggen deskundigen. Wie deze dingen weet kan...

Lees verder

Vrouwen, welgestelden en witte mensen blijken vaker volledig van hun levensmoeheid te genezen dan mannen, mensen met geldproblemen en zwarten. Maar ook iets makkelijker beïnvloedbare factoren als een hechte vriendschap of een relatie dragen volgens het onderzoek duidelijk bij aan terugkeer van levenslust. Wat zeker níét helpt om van zelfmoordgedachten af te komen: alcohol- en drugsmisbruik.

Factors associated with achieving complete mental health (…), Suicide and Life-Threatening Behavior, 2016

Denk je over zelfdoding?

Denk je aan zelfmoord en wil je contact met een deskundige? Bel of chat anoniem met 113. De hulplijn is 24/7 beschikbaar, dus zoek hulp als je zelfmoordgedachten hebt: 0900-0113 of www.113online.nl