Hoe wordt mijn kind echt tweetalig?

Hallo Nadia,
Ik ben Schots en mijn man is Nederlands. Wij willen onze zoon tweetalig opvoeden, hij is nu zestien maanden. Ik lees hem voor in het Engels en spreek soms ook in het Engels tegen hem. Hij gaat vier dagen per week naar kinderopvang waar Nederlands wordt gesproken. Hoe vaak zouden we Engels met hem moeten praten opdat hij straks echt tweetalig kan worden?

Met vriendelijke groet,
K. Schenkhuysen

Ons advies

Beste mevrouw Schenkhuysen,
Er zijn geen harde normen die zeggen: zoveel uur taalaanbod per dag of per week, levert een vloeiende taalvaardigheid op in taal A. Dat komt omdat er – behalve de hoeveelheid taalaanbod - nog veel meer factoren meespelen bij taalverwerving. Zoals: het karakter van het kind, de motivatie van het kind om juist die bepaalde taal te leren, het aangeboren talent van het kind om talen te leren, en niet te vergeten de kwaliteit van het taalaanbod. Die kwaliteit zal ik even toelichten.

Je stimuleert een kind het beste in zijn taalvaardigheid door in te gaan op zijn eigen interesses, door de dingen waarnaar hij kijkt te benoemen, en door veel uit te leggen (en antwoord te geven op de eeuwige ‘waarom’-vragen die gaan komen). Meer over het stimuleren van taalvaardigheid kunt u lezen op de website

www.kindentaal.nl

onder het kopje ‘stimuleren’.

Bij het voorlezen kun je het beste uitgaan van een boekje dat nèt iets boven het niveau van het kind ligt, dat wil zeggen: een boekje dat op iedere pagina één of meerdere nieuwe woordjes bevat, die het kind kan verwerven. Uiteraard moet het boekje zeker niet tè moeilijk zijn: als uw kind niets van het voorlezen begrijpt, zal zijn aandacht al snel verslappen. Uw kindje is pas 16 maanden, en op die leeftijd heeft u genoeg aan boekjes met duidelijke, vrolijk gekleurde prenten. De tekst kunt u er gemakkelijk zelf bij verzinnen: zelf weet u het beste wat uw kindje al kan begrijpen. De versjes uit de Nijntje-boekjes van Dick Bruna zijn voor deze leeftijd bijvoorbeeld nog te moeilijk. Maar u kunt er gemakkelijk zelf bij vertellen wat Nijntje (of Miffy) doet: de plaatjes zijn eenvoudig genoeg voor een éénjarige.

Uw kindje groeit op in een Nederlandstalige omgeving: het hoort niet alleen op de kinderopvang vier dagen per week Nederlands, maar ook van zijn vader. Omdat hij nu eenmaal in Nederland woont, kunt u verwachten dat hij het Nederlands sowieso beter zal gaan beheersen dan het Engels. Dat is een heel natuurlijk verschijnsel bij meertalige kinderen: de taal die ze van de meeste personen horen, wordt de dominante taal.

Om te zorgen dat hij toch zoveel mogelijk Engels te horen krijgt, zou ik u aanraden om zo vaak Engels met hem te spreken als u maar kunt. Het helpt hem ook om het Nederlands en Engels van elkaar te leren onderscheiden, als mama consequent Engels praat, en papa altijd Nederlands. Echter: u hoeft hierin ook weer niet àl te streng te zijn voor uzelf. Als u zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt bij het praten van Engels met uw zoontje in een Nederlands gezelschap, dan hoeft het niet. Uw zoontje raakt beslist niet meteen van slag als u af en toe eens afwijkt van de regel.

Nog één tip: als u in de gelegenheid bent om af en toe eens op vakantie te gaan naar Schotland, dan is dat een absolute aanrader. Zeker op momenten dat kinderen niet zo gemotiveerd zijn om de taal te leren die ze alleen maar van één ouder leren, kan het heel stimulerend werken als ze erachter komen dat er nog véél meer mensen bestaan die diezelfde taal spreken!
Veel succes en geluk gewenst samen.
Nadia Eversteijn 

Tweetalig opvoeden biedt veel voordelen, maar hoe dóe je het? Lees hier de vragen meertaligheidsexpert Nadia Eversteijn-Kluijtmans

Neem ook een kijkje op de volgende sitesExpert

Nadia Eversteijn-Kluijtmans

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zonder woorden

Ik dacht dat hij de weg wilde vragen, maar deze jongen keek me vriendelijk aan en zei: 'Ik heet Pepi...

Lees verder
Kort

Materialistische tieners

De sintcadeaus zijn amper uitgepakt of er wordt alweer gespeculeerd over kerst.

Lees verder
Artikel

Kinderen kunnen of willen niet altijd het rechte pad bewandelen.

Lees verder
Artikel

Hoe leer je een vreemde taal?

Lees verder
Artikel

Waarom vergeten we onze eerste herinneringen?

Lees verder
Artikel

Wie het huidige tijdsgewricht in drie woorden wil typeren,

Lees verder
Artikel

‘Bellen blazen’ goed voor de taalontwikkeling

Lees verder
Artikel

Op zoek naar het sprookje

Lees verder