Alle pasgeboren zoogdieren blijven zo dicht mogelijk bij hun moeder, maar een mensenbaby belandt al snel in een bedje. Is dat eigenlijk wel juist, vroegen Zuid-Afrikaanse biologen zich af. Ze volgden daarom, overdag, de hartslag van baby’s van twee dagen oud: tijdens één uur slaap op moeders buik en één uur slaap in een bedje naast haar bed. In het bedje bleek de hartslagvariabiliteit van de zuigelingen hoger dan wanneer ze bij hun moeder lagen; volgens de onderzoekers is dat bij jonge kinderen een teken van stress. Ook sliepen ze zonder lichaamscontact met hun moeder iets minder diep.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

De biologen waarschuwen dat hun onderzoek erg klein is en dat aanvullend onderzoek met andere stress-maten zeker nodig is om een duidelijke conclusie te kunnen trekken. Toch zien ze hun bevindingen wel als een aanwijzing dat jonge baby’s dicht bij hun ouders het beste af zijn.

Should neonates sleep alone?, Biological Psychiatry, november 2011