Fijn bij mama

Alle pasgeboren zoogdieren blijven zo dicht mogelijk bij hun moeder, maar een mensenbaby belandt al snel in een bedje. Is dat eigenlijk wel juist, vroegen Zuid-Afrikaanse biologen zich af. Ze volgden daarom, overdag, de hartslag van baby’s van twee dagen oud: tijdens één uur slaap op moeders buik en één uur slaap in een bedje […]

Alle pasgeboren zoogdieren blijven zo dicht mogelijk bij hun moeder, maar een mensenbaby belandt al snel in een bedje. Is dat eigenlijk wel juist, vroegen Zuid-Afrikaanse biologen zich af. Ze volgden daarom, overdag, de hartslag van baby’s van twee dagen oud: tijdens één uur slaap op moeders buik en één uur slaap in een bedje naast haar bed. In het bedje bleek de hartslagvariabiliteit van de zuigelingen hoger dan wanneer ze bij hun moeder lagen; volgens de onderzoekers is dat bij jonge kinderen een teken van stress. Ook sliepen ze zonder lichaamscontact met hun moeder iets minder diep.

De biologen waarschuwen dat hun onderzoek erg klein is en dat aanvullend onderzoek met andere stress-maten zeker nodig is om een duidelijke conclusie te kunnen trekken. Toch zien ze hun bevindingen wel als een aanwijzing dat jonge baby’s dicht bij hun ouders het beste af zijn.

Should neonates sleep alone?, Biological Psychiatry, november 2011

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

‘Ik zag de paniek in de ogen van de gynaecoloog’

Er zijn momenten waarop het leven in één klap tot stilstand komt. Dan wordt onze veerkracht tot he...

Lees verder
Artikel

Het grote vakantiewensen spel

Eindelijk vakantie. Lekker een paar weken doen waar je zin in hebt. Maar wat willen je reisgenoten e...

Lees verder
Artikel

Ontroostbaar, maar kerngezond

Lees verder
Kort

Heeft je kind een hogere intelligentie dan gemiddeld?

Lees verder
Artikel

Kauw jezelf wakker

Lees verder
Advies

In mijn dromen erger ik me aan anderen

Lees verder
Kort

Beïnvloed je dromen

Lees verder
Advies

Minder piekeren voor het slapen gaan

Lees verder