Stress? Geef uw baby de borst! Uit Canadees onderzoek blijkt namelijk dat moeders die hun kinderen borstvoeding geven, het hoofd koeler houden dan moeders die hun baby’s een flesje geven.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De moeders werden blootgesteld aan verschillende stressvolle ervaringen. Zo moesten ze ­bijvoorbeeld wiskundeproblemen op­lossen, spreken in het openbaar en een video bekijken over vermiste kinderen. De onderzoekers stelden aan de hand van de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in hun speeksel vast hoe gestrest ze waren. ‘Ons werk laat zien dat moeders die borstvoeding geven, minder sterk reageren op stress,’ aldus een van de onderzoekers. ‘Dat betekent dat ze meer energie overhebben om bijvoorbeeld op hun kinderen te letten.’

Ondanks de voordelen van borstvoeding, bleek onlangs uit onderzoek van TNO dat Nederlandse moeders hun baby relatief kort borstvoeding geven. Na de bevalling begint ruim driekwart ermee, maar na zes maanden geeft nog slechts 15 procent volledige borstvoeding. Vrouwen in Duitsland en Scandinavië gaan veel langer door. Zo geeft in Zweden 61 procent van de vrouwen na vier maanden hun kind nog de borst, tegen 25 procent van de Nederlandse vrouwen. Het advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is ­minimaal zes maanden volledige borstvoeding.

Lopend onderzoek Douglas Hospital Research Centre, Canada en www.tno.nl