Slaaptips voor pubers

Tijdens de puberteit zijn we meer avondmens dan op enig ander moment in ons leven. Veel pubers klagen dan ook over slaaptekort. Toch is het volgens een internationaal onderzoekstrio niet zinnig als scholen structureel later beginnen.

Dat stellen ze op grond van een model dat voorspelt hoe veranderingen in ‘lichtconsumptie’ doorwerken in ons slaappatroon.
Het model voorspelt dat pubers maar kort zullen profiteren van een later schoolbegin. Ze blijven dan ’s avonds namelijk ook langer op – en doordat ze dan langer kunstlicht opvangen, verschuift hun hele ritme zó dat ze binnen vijf weken opnieuw moeite krijgen met opstaan.
Volgens de onderzoekers kun je als ‘avondpuber’ je energieprobleem veel beter aanpakken met een verandering van je lichtconsumptie:

  • Vang veel daglicht. Hoe vroeger op de dag je buiten komt en hoe langer je buiten bent, hoe beter. Ga daarom bij voorkeur op de fiets naar school en maak in de pauzes een wandeling. En: houd bij het huiswerk maken of gamen de gordijnen open!
  • Wees zuinig met kunstlicht. Lampen, tablet, smartphone; ze hebben ’s avonds allemaal tot gevolg dat je langer wakker blijft.
  • Ban licht uit je slaapkamer. Zelfs een wekkerlichtje kan je slaap al verstoren.
The effects of self-selected light-dark cycles and social constraint on human sleep and circadian timing, Scientific Reports, 27 maart 2017

Online workshop: Omgaan met pubers

Waarom is opvoeden van pubers zo ingewikkeld? Hoe maak je goede afspraken met je puber? En niet onbelangrijk: hoe houd je het gezellig thuis? Deze en andere vragen beantwoordt de bekende kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve in een speciale online workshop voor puberouders. Meld je aan!

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ontspoorde pubers

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Kort

Iphones verpesten onze slaap

Lees verder
Artikel

Koffie is zo slecht nog niet

Lees verder
Artikel

Praten met je puber – Zo vermijd je de valkuilen

Lees verder
Artikel

Goed lichaamsbeeld houdt pubers fit

Lees verder
Advies

Mijn zoon (13) kan geen tijdsinschatting maken

Lees verder
Artikel

Wat doet porno met pubers?

Lees verder