Slaaptips voor pubers

Tijdens de puberteit zijn we meer avondmens dan op enig ander moment in ons leven. Veel pubers klagen dan ook over slaaptekort. Toch is het volgens een internationaal onderzoekstrio niet zinnig als scholen structureel later beginnen.

Dat stellen ze op grond van een model dat voorspelt hoe veranderingen in ‘lichtconsumptie’ doorwerken in ons slaappatroon.
Het model voorspelt dat pubers maar kort zullen profiteren van een later schoolbegin. Ze blijven dan ’s avonds namelijk ook langer op – en doordat ze dan langer kunstlicht opvangen, verschuift hun hele ritme zó dat ze binnen vijf weken opnieuw moeite krijgen met opstaan.
Volgens de onderzoekers kun je als ‘avondpuber’ je energieprobleem veel beter aanpakken met een verandering van je lichtconsumptie:

  • Vang veel daglicht. Hoe vroeger op de dag je buiten komt en hoe langer je buiten bent, hoe beter. Ga daarom bij voorkeur op de fiets naar school en maak in de pauzes een wandeling. En: houd bij het huiswerk maken of gamen de gordijnen open!
  • Wees zuinig met kunstlicht. Lampen, tablet, smartphone; ze hebben ’s avonds allemaal tot gevolg dat je langer wakker blijft.
  • Ban licht uit je slaapkamer. Zelfs een wekkerlichtje kan je slaap al verstoren.
The effects of self-selected light-dark cycles and social constraint on human sleep and circadian timing, Scientific Reports, 27 maart 2017

Online workshop: Omgaan met pubers

Waarom is opvoeden van pubers zo ingewikkeld? Hoe maak je goede afspraken met je puber? En niet onbelangrijk: hoe houd je het gezellig thuis? Deze en andere vragen beantwoordt de bekende kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve in een speciale online workshop voor puberouders. Meld je aan!

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Sinds de scheiding is mijn zoon veranderd

Lees verder
Advies

‘We beginnen heel saai met vrijen’

Mijn vriend en ik zijn vijf jaar samen. Wij beginnen de seks heel vreemd: we vragen vaak aan elkaar ...

Lees verder
Artikel

Eveline Crone: ‘Het puberbrein is nog lang niet af’

Lees verder
Kort

Socialere pubers

Lees verder
Interview

‘Je bent zo moe dat je niks meer relativeert’

Lees verder
Verhaal

Eerst maar eens genoeg slapen

Lees verder
Advies

Waarom heb ik opeens nachtmerries?

Lees verder
Artikel

Voorbestemd voor de zuipkeet?

Lees verder