Dat stellen ze op grond van een model dat voorspelt hoe veranderingen in ‘lichtconsumptie’ doorwerken in ons slaappatroon.
Het model voorspelt dat pubers maar kort zullen profiteren van een later schoolbegin. Ze blijven dan ’s avonds namelijk ook langer op – en doordat ze dan langer kunstlicht opvangen, verschuift hun hele ritme zó dat ze binnen vijf weken opnieuw moeite krijgen met opstaan.
Volgens de onderzoekers kun je als ‘avondpuber’ je energieprobleem veel beter aanpakken met een verandering van je lichtconsumptie:

  • Vang veel daglicht. Hoe vroeger op de dag je buiten komt en hoe langer je buiten bent, hoe beter. Ga daarom bij voorkeur op de fiets naar school en maak in de pauzes een wandeling. En: houd bij het huiswerk maken of gamen de gordijnen open!
  • Wees zuinig met kunstlicht. Lampen, tablet, smartphone; ze hebben ’s avonds allemaal tot gevolg dat je langer wakker blijft.
  • Ban licht uit je slaapkamer. Zelfs een wekkerlichtje kan je slaap al verstoren.
The effects of self-selected light-dark cycles and social constraint on human sleep and circadian timing, Scientific Reports, 27 maart 2017

Online training: Omgaan met pubers

Waarom is opvoeden van pubers zo ingewikkeld? Hoe maak je goede afspraken met je puber? En niet onbelangrijk: hoe houd je het gezellig thuis? Deze en andere vragen beantwoordt de bekende kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve in een speciale training voor puberouders.