Beter leren praten met de Hanencursus

In een peutergroep op een crèche zit gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Het praat minder goed dan zijn leeftijdsgenootjes. Zorgen van ouders worden vaak weggewimpeld, terwijl juist zij hun kind kunnen helpen. Hoe, dat leren ze van gespecialiseerde logopedisten.

Bink (3) zegt ‘op’, en iets later: ‘af’, terwijl hij een speelgoedtreintje op een rail zet en hem er ook weer af laat rijden. En als het treintje even later een toren omverrijdt en zijn vader Henk Willem zegt ‘De trein is ka….’, vult Bink hem vrolijk aan en zegt ‘pot!’. ‘Ja,’ zegt Henk Willem en hij herhaalt het nog een keer: ‘ka-pot’. ‘Kapot!’ zegt ook Bink, tevreden.

beeld: danique van kesteren

Een groepje ouders en twee logopedisten bekijken een filmpje van Bink en zijn vader die samen met de trein spelen en daarbij vooral ook: samen ‘praten’. Want dat is het doel van alle ouders die hier aanwezig zijn; hun kind beter leren praten. Die kinderen hebben vrijwel allemaal een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Daarbij heeft een kind een normale intelligentie, maar blijft de taalontwikkeling achter. Deze kinderen praten niet of nauwelijks, blijven onverstaanbaar brabbelen en begrijpen niet altijd wat woorden of zinnen betekenen. De ouders volgen bij LogopedieHaarlem een cursus volgens de methode Hanen (spreek uit: Hennen).

De methode, genoemd naar de Canadese grondlegster Ayala Manolson-Hanen, is gebaseerd op de theorie dat kinderen vooral leren communiceren door gesprekken, gebaren en mimiek om hen heen. ‘Hoe ouders met hun

Log in om verder te lezen.

auteur

Deirdre Enthoven

» profiel van Deirdre Enthoven

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Klinisch neuropsycholoog William Stixrud: ‘Goede bedoelingen maken onze kinderen gestrest’

Iedere ouder wil zijn kind een goede start geven in het leven, maar met al dat gehelp, gestuur en ge...

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Advies

Ik wil meer vrienden of vriendinnen

Lees verder
Advies

Mijn vader heeft een top-6 van zijn kinderen

Lees verder
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Lees verder
Artikel

Grenzen stellen in de opvoeding

Lees verder
Artikel

Hoe krijg je een kind gemotiveerd?

Lees verder
Artikel

Het kind is klant

Lees verder