Het geheim van een gezond lichaamsbeeld

Als ik even nadenk, kan ik er zo een reeks noemen: opmerkingen die mensen in mijn jeugd hebben gemaakt over mijn uiterlijk. Een tante die in een gesprek met mijn moeder achteloos zei dat ik flaporen had. Nooit door iemand anders bevestigd, maar nog lang erna heb ik in de spiegel gecontroleerd of ik écht geen flaporen had. Of dat klasgenootje van de middelbare school, dat zei dat ik op Nana Mouskouri leek met mijn haar los. Jarenlang mijn haar in een staartje gedragen. Terwijl ze het achteraf gezien misschien gewoon als grapje had bedoeld.

Ik blijk niet de enige te zijn. 70 Procent van de volwassenen denkt nog wel eens aan commentaar dat iemand in zijn jeugd op zijn uiterlijk heeft gegeven, schrijft Pieternel Dijkstra in haar boek Je uiterlijk. En, voegt ze toe, vaak speelt dat commentaar nog steeds een rol in hoe we op volwassen leeftijd ons uiterlijk zien.

Dat opmerkingen zo’n invloed kunnen hebben op hoe we onszelf zien – ook als ze nergens op slaan – komt doordat we eigenlijk helemaal niet zo’n duidelijk, vastomlijnd beeld van ons uiterlijk hebben, en al helemaal niet in onze jeugd. We hebben geen

Log in om verder te lezen.