Bent u te streng voor uzelf?

Wanneer we iets verkeerd doen of tekortschieten, laten we ons maar al te makkelijk meeslepen door onze emoties. Of we vervallen in hardvochtige zelfkritiek. Weet u hoe ú omgaat met persoonlijke tegenslag? Stel het vast met deze test.

Kunt u mild zijn voor uzelf, en uw sterke en minder sterke kanten accepteren? Als er dingen misgaan in ons leven zijn we vaak geneigd te vervallen in zelfkritiek, en oordelen we strenger over onszelf dan we over anderen zouden doen. Dat is onterecht, zegt de Amerikaanse psychologe Kristin Neff; het is net zo belangrijk om compassie te hebben met jezelf als met anderen. Dat betekent dat je geen dingen tegen jezelf zegt die je ook niet tegen je geliefde of een goede vriend zou zeggen. Dus niet jezelf stilletjes uitschelden – ‘Sukkel’ – als je iets omstoot, of jezelf uitmaken voor dik varken wanneer je voor de spiegel staat en niet tevreden bent met wat je ziet.

Zelfcompassie, een van oorsprong boeddhistisch begrip, heeft door Neff wetenschappelijke onderbouwing gekregen. Afgelopen zomer gaf ze een reeks workshops over mindful self-compassion in Europa – ‘Europa snakt echt naar zelfcompassie,’ constateert ze. Neff deed onderzoek onder de deelnemers en daaruit bleek dat ze na afloop van de workshop gelukkiger, meer tevreden met zichzelf, en minder angstig en somber zijn. Bovendien helpt zelfcompassie je om meer te bereiken, zegt Neff: want wie mild voor zichzelf kan zijn als hij faalt, durft meer

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De weg naar zelfcompassie

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Artikel

Vergroot je zelfcompassie

Lees verder
Recensie

Gun je kind tegenslagen

Lees verder
Verhaal

Zo belangrijk is zelfliefde

Lees verder
Video

Hoe verminder je zelfkritiek?

Bekijk video
Artikel

Vergroot je zelfcompassie – oefening 2

Lees verder
Interview

Kristin Neff: ‘Vrouwen zijn aardiger voor anderen dan voor zichzelf’

Lees verder