1. Vergeef

De wens om iemand die ons pijn heeft gedaan terug te pakken, schakelt de mogelijkheden voor compassie uit. Vergeving is de sleutel. Probeer te begrijpen waarom een ander doet wat hij doet, zie dat je er soms een eigen aandeel in hebt en neem het bewuste besluit je woede ‘uit’ te zetten. Denk aan Abraham Lincoln: ‘De beste manier om je van een vijand te ontdoen, is hem tot vriend te maken’.

Training Minder zelfkritiek, meer zelfcompassie
Training

Training Minder zelfkritiek, meer zelfcompassie

  • Wees vriendelijk voor jezelf
  • Vind meer innerlijke rust
  • Krijg zelfinzicht met het ‘zelfcompassiedagboek’
Bekijk de training
Nu maar
79,-

2. Hou van jezelf

Zelfcompassie is een absolute voorwaarde voor compassie. Kijk mild naar wat je zegt en doet, en zorg voor jezelf zoals je voor je meest dierbaren zou zorgen.

3. Wees dankbaar

Door anderen openlijk te waarderen, bouw je sociale relaties op en zorg je dat je elkaar blijft helpen. Elke zondagavond opschrijven waar je deze week dankbaar voor was, maakt je zelfs een gezonder mens, zo blijkt uit onderzoek.

4. Mediteer

Denk elke avond aan iemand om wie je veel geeft. Probeer je volledig te richten op de wens dat het goed gaat met diegene, en dat hij of zij vrij is van lijden. Focus op het gevoel dat ontstaat. Na verloop van tijd zal je dit gevoel kunnen oproepen tegenover alle levende wezens, zonder specifiek aan iemand te denken.

5. Wees gewoon een beetje vriendelijk

Piero Ferrucci’s inspirator, Aldous Huxley, heeft zijn hele leven gewijd aan het bestuderen van technieken die zich richten op het ontwikkelen van het menselijk potentieel. Toen hem tegen het eind van zijn leven werd gevraagd welke techniek het meest effectief was gebleken, zei hij: ‘Ach, wees gewoon maar een beetje vriendelijker.’

Zo open je je hart voor anderen