Kristin Neff: ‘Vrouwen zijn aardiger voor anderen dan voor zichzelf’

We moeten slim én succesvol én knap én interessant én mooi zijn. En als dat niet lukt, is onze zelfkritiek niet mals. Stop jezelf te veroordelen en toon zelfcompassie, zegt de Amerikaanse psychologe Kristin Neff.

Zelfverachting en schaamte, die gevoelens overheersten bij de Amerikaanse onderzoeker Kristin Neff (45) na haar scheiding van haar eerste man. Om daarmee beter te kunnen omgaan sloot ze zich aan bij een meditatiegroep. Daar leerde ze dat zelfcompassie – waaronder: stoppen met jezelf te veroordelen en te bekritiseren – net zo belangrijk is als compassie voor anderen. Neff las alles wat los en vast zat over het onderwerp en sprak met een aantal boeddhistische leiders. Vervolgens introduceerde ze het begrip in de academische wereld. Nu is zelfcompassie, naast mindfulness, een van de veelbelovende nieuwe paden die de psychologie is ingeslagen om mensen met allerlei problemen te helpen.

Online training

Rust in je hoofd

  • Wees vriendelijk voor jezelf
  • Vind meer innerlijke rust
  • Inclusief dagboek-app

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Steeds meer wetenschappers houden zich bezig met het onderwerp. Zo is bewezen dat zelfcompassie helpt tegen depressieve gevoelens en angsten. Haar onderzoek leverde Neff niet alleen een bloeiende wetenschappelijke carrière op, maar helpt ook in het dagelijkse leven met haar autistische zoon. Ik spreek Neff in haar werkkamer op de universiteit van Texas.

Wat is zelfcompassie?

‘De meeste mensen – vooral vrouwen – zijn veel aardiger voor anderen dan voor zichzelf. Dikke koe, denken ze bijvoorbeeld, als ze in de spiegel kijken. Of als ze falen: kun je nou nooit eens iets goed

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergroot je zelfvertrouwen

Onzeker? Dat is nergens voor nodig, want zelfvertrouwen kun je kweken. Met praktische oefeningen is ...

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Artikel

Mannen hangen graag de clown uit

Lees verder
Kort

Mildheid doet pubers goed

Lees verder
Artikel

Moederen over je man

Lees verder
Artikel

Een dag uit het leven van een mannenbrein

Lees verder
Artikel

Wat mannen willen

Lees verder
Advies

Kritiek overvalt me vaak, ik kan niet direct reageren

Lees verder