‘Ik hoor nergens bij’

  • 127 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut
Waardoor wordt iemand depressief? Eenzaamheid, te weinig sociale steun en conflicten met anderen worden vaak als oorzaak aangewezen.

Een directere oorzaak is echter, zo laten de Amerikaanse onderzoekers Bonnie Hagerty en Reg Williams zien, het gevoel ‘er niet bij te horen’. Mensen die het gevoel hebben nergens bij te horen, zijn het vaak eens met stellingen als: ‘Als ik morgen doodga, zouden weinig mensen op mijn begrafenis komen’ of: ‘Ik voel me vaak een vreemde eend in de bijt.’ Mensen die wel het gevoel hebben erbij te horen, neigen meer naar de uitspraak: ‘Ik word over het algemeen door anderen geaccepteerd.’ ‘Erbij horen’ heeft volgens dit onderzoek een grotere invloed op depressie dan de eerdergenoemde mogelijke oorzaken, waaronder sociale steun. Blijkbaar kun je veel vrienden hebben waar je vaak mee praat, zonder het gevoel te hebben ergens bij te horen.

(Nursing Research, vol. 48, 1999)

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma
  • Meer over

    Depressie

    Als er al íéts is wat je wilt wanneer je depressief bent, dan is het wel de gordijnen dichttrekken en onder een deken kruipen. Depressie is een geestelijke toestand waarin je absoluut niets positiefs meer kunt ontdekken: niet aan de wereld in z'n geheel en niet aan je eigen leven in het bijzonder.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Depressie schaadt het brein

Lees verder
Interview

Gevoelszaken – Wende Snijders

Wende Snijders over de grote emoties die het leven kleur geven.

Lees verder
Artikel

Met of zonder pillen?

Lees verder
Artikel

Koffie is zo slecht nog niet

Lees verder
Kort

Aangekeken of afgewezen?

Lees verder