Rogi Wieg: ‘De totale eenzaamheid heeft mij gelouterd’

'Veel psychiaters zijn net loodgieters die geen idee hebben hoe een centrale verwarming werkt.' Schrijver en dichter Rogi Wieg over het overwinnen van zijn 'major depression'.

‘Let niet op het trillen van mijn mondhoeken. Misschien komt dat omdat ik nerveus ben, nu. Ik denk dat ik maar moet beginnen bij de tranquilizers: mijn vrienden sinds m’n negentiende. De doktoren zeggen dat ze geen kwaad kunnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat mijn zenuwstelsel is beschadigd door dat jarenlange gifslikken. Wie weet hebben de tranquilizers mij in die diepe depressie gestort waar ik als door een wonder nog over kan navertellen. Ik was al opgegeven. Ik leef nu in geleende tijd.

Al vanaf mijn tiende loop ik bij de psychiater. Sinds ik mij kan herinneren, heb ik dwanggedachten. Ik moest van mezelf dingen aanraken, omdat ik bang was dat er anders ongelukken zouden gebeuren. Ik was ook bang dat ik een hersentumor had, of andere enge ziektes. De eerste psychiater die mij tranquilizers gaf, had de beste bedoelingen. In die tijd was het nog niet bekend dat die middelen depressies kunnen oproepen en dat je ze maar drie maanden achter elkaar mag slikken, omdat je anders verslaafd raakt.

Door die tranquilizers gingen de dwanggedachten niet weg, maar bleven ze tenminste nog een beetje binnen de perken. Ik merkte tegelijkertijd wel dat ik vergeetachtig werd, slechter ging zien,

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Depressief door hooikoorts of eczeem

Wie als kind een allergische aandoening had, heeft later meer kans op een depressie. Dat concluderen...

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

We vinden het belangrijk om ‘onszelf te zijn’, om authenticiteit na te streven. Maar wanneer voe...

Lees verder
Artikel

Gebruik je handen!

Lees verder
Artikel

Tips: weg met de winterblues

Lees verder
Kort

‘Nachtlicht maakt depressief’

Lees verder
Artikel

Partners van depressieve vrouwen

Lees verder
Advies

Hoe geef ik mijn loopbaan een positieve wending?

Lees verder
Advies

Burn-out, depressie en voeding

Lees verder