Rick Hanson, een Amerikaanse neuropsycholoog, geeft daarvoor onder andere de volgende aandachtspunten en oefeningen. Kies er een paar uit en doe die trouw: hoe meer je oefent, hoe behendiger je brein wordt in positief denken.

Hoe optimistisch ben je?
TEST
Doe de test »

Hoe optimistisch ben je?

5 oefeningen voor nieuwe energie

1. Adem in, adem uit

Reserveer iedere dag wat tijd voor een ademhalingsoefening. Probeer daarbij langer uit- dan in te ademen; adem bijvoorbeeld drie tellen in, en daarna zes tellen uit. Tijdens een uitademing gaat het hart namelijk langzamer slaan. Zo komt je hele lichaam tot rust.

2. Schoonheid

Open je ogen voor schoonheid. Ook dat werkt stressverminderend. In het dagelijks leven is er veel moois te zien als je er maar oog voor hebt. Kijk eens wat vaker aandachtig naar je omgeving.

Benoem wat mooi is, sla die beelden op en probeer ze later weer voor de geest te halen. Hoe meer je je brein traint in het waarnemen van schoonheid, hoe vaker je het ook in kleine dingen zult zien.

3. Verras jezelf

Ergens enthousiast over zijn geeft een hoop energie. Welke dingen roepen bij jou dat gevoel op? Probeer die weer vaker te doen, en voeg nieuwe varianten toe.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Komt er niets in je op waarvoor je kunt warmlopen, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan stress; je kunt psychisch overbelast of zelfs depressief zijn. Neem zo’n signaal serieus. Ga ondertussen toch op zoek naar overgebleven sprankjes enthousiasme. Een paar tips van Hanson:

Verras jezelf met kleine vernieuwingen – je hoeft de Himalaya niet te beklimmen om je brein een oppepper te geven. Probeer nieuwe recepten met onbekende ingrediënten, leer Italiaans, neem een proefles kickboksen, ga kayakken of stand up paddling en voor je het weet heeft je hoofd er weer nieuwe neuronen bij.

4. Vrolijk dagdromen

Depressieve mensen hebben moeite met positief denken. Wetenschapper Claudi Bockting ontwikkelde technieken waarmee je dat kunt leren. Zo houd je nieuwe depressies op afstand.

Ben je geneigd negatief te denken? Probeer dan eens een ‘droomleefregel’ te formuleren. Bijvoorbeeld: iemand die vaak denkt ‘Niemand ziet me staan’ neemt dan de leefregel ‘De wereld ligt aan mijn voeten’. En ze stelt zich in detail voor dat ze een ster is die zonder aarzeling over de rode loper gaat en door iedereen wordt bewonderd.

Zelfs al is zo’n droombeeld niet erg geloofwaardig, door het je zo levendig mogelijk voor te stellen, inclusief alle prettige associaties die erbij opborrelen, kan er toch iets veranderen. Claudi Bockting: ‘Je boort er andere “ervaringen” mee aan en daarmee een ander, positiever gevoel. Zo kan er in je brein beetje bij beetje een alternatieve “groef” ontstaan, naast al die negatieve groeven.’

5. Vaker nagenieten

Schrijf elke avond drie dingen op die je die dag prettig vond. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Dat helpt om prettige situaties bewuster te beleven én er meer fijne herinneringen aan te bewaren.

Mensen die gevoelig zijn voor depressies, kunnen zulke ervaringen later namelijk vaak niet precies terughalen. ‘Ze hebben er op de een of andere manier verminderd toegang toe,’ weet Bockting. ‘Jammer, want terugdenken aan plezierige gebeurtenissen is een mooie manier om je snel beter te voelen.’