Positief denken, 5 oefeningen om optimistischer te worden

Stress is een prachtige uitvinding – het maakt ons scherp op momenten dat het erop aankomt. Maar wie continu gespannen is, lubbert uit als een oud elastiekje. Besteed daarom dagelijks aandacht aan voldoende rust en ontspanning.

Rick Hanson, een Amerikaanse neuropsycholoog, geeft daarvoor onder andere de volgende aandachtspunten en oefeningen. Kies er een paar uit en doe die ook echt trouw: hoe meer je oefent, hoe behendiger je brein wordt in positief denken.

cijfer-eenAdem in, adem uit

Reserveer iedere dag wat tijd voor een ademhalingsoefening. Probeer daarbij langer uit- dan in te ademen; adem bijvoorbeeld drie tellen in, en daarna zes tellen uit. Tijdens een uitademing gaat het hart namelijk langzamer slaan. Zo komt je hele lichaam tot rust.

cijfer-tweeSchoonheid

Open je ogen voor schoonheid. Ook dat werkt stressverminderend. In het dagelijks leven is er veel moois te zien als je er maar oog voor hebt. Kijk eens wat vaker aandachtig naar je omgeving.

Benoem wat mooi is, sla die beelden op en probeer ze later weer voor de geest te halen. Hoe meer je je brein traint in het waarnemen van schoonheid, hoe vaker je het ook in kleine dingen zult zien.

cijfer drie

Verras jezelf

Ergens enthousiast over zijn geeft een hoop energie. Welke dingen roepen bij jou dat gevoel op? Probeer die weer vaker te doen, en voeg nieuwe varianten toe.

Online training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Komt er niets in je op waarvoor u kunt warmlopen, dan is er waarschijnlijk echt iets aan de hand; je bent psychisch overbelast of zelfs depressief. Neem zo’n signaal serieus. Ga ondertussen toch op zoek naar overgebleven sprankjes enthousiasme. Een paar tips van Hanson:

Verras jezelf met kleine vernieuwingen – je hoeft de Himalaya niet te beklimmen om je brein een oppepper te geven. Probeer nieuwe recepten met onbekende ingrediënten, leer Italiaans, neem een proefles kickboksen, ga kayakken of stand up paddle… en voor je het weet heeft je hoofd er weer nieuwe neuronen bij.

cijfer-vierVrolijk dagdromen

Depressieve mensen hebben moeite met positief denken. Wetenschapper Claudi Bockting ontwikkelde technieken waarmee je dat kunt leren. Zo houd je nieuwe depressies op afstand.

Ben je geneigd negatief te denken? Probeer dan eens een ‘droomleefregel’ te formuleren. Bijvoorbeeld: iemand die vaak denkt ‘Niemand ziet me staan’ neemt dan de leefregel ‘De wereld ligt aan mijn voeten’. En ze stelt zich in detail voor dat ze een ster is die zonder aarzeling over de rode loper gaat en door iedereen wordt bewonderd.

TEST
Doe de test »

Hoe optimistisch ben je?

Zelfs al is zo’n droombeeld niet erg geloofwaardig, door het je zo levendig mogelijk voor te stellen, inclusief alle prettige associaties die erbij opborrelen, kan er toch iets veranderen. Claudi Bockting: ‘Je boort er andere “ervaringen” mee aan en daarmee een ander, positiever gevoel. Zo kan er in je brein beetje bij beetje een alternatieve “groef” ontstaan, naast al die negatieve groeven.’

cijfer-vijfVaker nagenieten

Schrijf elke avond drie dingen op die je die dag prettig vond. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Dat helpt om prettige situaties bewuster te beleven én er meer fijne herinneringen aan te bewaren. Mensen die gevoelig zijn voor depressies, kunnen zulke ervaringen later namelijk vaak niet precies terughalen. ‘Ze hebben er op de een of andere manier verminderd toegang toe,’ weet Bockting. ‘Jammer, want terugdenken aan plezierige gebeurtenissen is een mooie manier om je snel beter te voelen.’

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Met of zonder pillen?

Het kan iedereen overkomen: angstaanvallen of een depressie. Maar niet iedereen gaat dan aan de medi...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Advies

Het lukt niet om mezelf te helpen

Lees verder
Artikel

Weer en wind

Lees verder
Interview

Depressie-expert: ‘Een draaglijk leven is al mooi’

Lees verder
Advies

Help, ik word steeds labieler en depressiever

Lees verder
Verhaal

WEG met je depressie

Lees verder
Kort

Diagnose smartphonedepressie

Lees verder