Dat is de uitkomst van een grote overzichtsstudie door onderzoeker en psycholoog Josefien Breedvelt en hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting aan het Amsterdam UMC.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Kan iedereen die dat wil, proberen te stoppen met antidepressiva?

Bockting: ‘Mensen die het gebruiken voor andere klachten, zoals een angststoornis, bipolaire stoornis of psychotische depressie, hebben we niet onderzocht, dus we weten niet of therapie bij hen ook zo goed werkt.

Maar voor mensen die antidepressiva slikken om terugval te voorkomen bij een depressie, is het antwoord ja: psychotherapie is voor hen een goed alternatief. Als die mensen willen stoppen, hebben ze nu de keuze.

Dat geldt zelfs voor mensen met een hoog risico op een terugval, zoals bij veel eerdere depressies of wanneer iemand al op jonge leeftijd een eerste depressie kreeg – juist deze mensen kregen tot nu toe vaak het advies om langdurig antidepressiva te slikken.’

Welke therapievormen heeft u onderzocht?

Breedvelt: ‘Het best onderzocht zijn preventieve cognitieve therapie (PCT) en mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT), allebei behandelingen van acht weken die uitgaan van de invloed van je gedachten op hoe je je voelt.

PCT richt zich op het loskomen van ingesleten, negatieve denkpatronen met behulp van oefeningen die positieve gevoelens en fantasieën oproepen; MBCT maakt gebruik van meditatie.

Bij mensen die stoppen met antidepressiva werken ze allebei even goed. Bovendien heeft PCT een langdurig effect, tot zeker nog vijf jaar later, blijkt uit eerder onderzoek.’

En wat als het toch te moeilijk blijkt om te stoppen?

Bockting: ‘Antidepressiva afbouwen is voor veel mensen een hele klus. Het kan allerlei fysieke en mentale klachten geven die vaak lijken op depressieve terugval. Daarom is het ook belangrijk om te stoppen in een rustige fase in je leven en in samenspraak met een arts.

Maar mocht iemand (nog) niet kunnen of willen stoppen, dan is therapie nog steeds een goede optie: ons onderzoek laat zien dat mensen die antidepressiva doorslikken in combinatie met preventieve cognitieve therapie (PCT) de kleinste kans hebben op een terugval.’

Ben je slechts gedeeltelijk hersteld van een depressie? Op herstelstudie.nl kun je je aanmelden voor vervolgonderzoek met behulp van PCT.

Continuation of antidepressants vs sequential psychological interventions to prevent relapse in depression. An individual participant data meta-analysis, JAMA Psychiatry, mei 2021