De vraag

Autistische zoon (18) is depressief

Beste mevrouw Versteijne,
Mijn zoon van 18 heeft PDD-NOS, een stoornis in het autistisch spectrum. Hij is nog niet officieel gediagnosticeerd, maar heeft wel speciaal basisonderwijs gevolgd en op een praktijkschool gezeten. Hij is sinds september 2011 begonnen in een ‘BBL-baan’ in de supermarkt en volgt de opleiding ROC - niveau 1. BBL-baan houdt in dat hij vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat.

Na een griep eind december is hij in een zware depressie geraakt en kreeg wanen en psychoses. Hij krijgt via de GGZ-psychiater medicijnen, maar geen andere begeleiding. Ik zou graag zien dat hij meer begeleiding krijgt, maar heb het idee dat men geen raad weet met de combinatie autisme en depressie.

Is er een begeleidingsprogramma dat zich specifiek richt op depressieve autistische jongeren? Graag uw advies.

Vriendelijke groet,
Marja

Het advies

Expert

Margo Versteijne

Geachte moeder, Beste Marja,
Naar ons weten zijn er geen specifieke begeleidingsprogramma’s die zich richten op depressies bij jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS). Echter is depressie iets wat zeer regelmatig voorkomt bij mensen met ASS. Een behandeling voor mensen met ASS vraagt meestal maatwerk, voor mensen met ASS én een depressie dus helemaal.

Vaak bevat een behandeling of begeleiding wel elementen van bestaande behandelmethoden. Ook kan een behandeling bestaan uit het volgen van vastomlijnde therapieën of trainingen. Het is echter altijd wel belangrijk dat een cliënt begeleiding krijgt in het generaliseren en vasthouden van hetgeen dat tijdens de behandeling wordt aangereikt.

Als u niet tevreden bent met de behandeling die uw zoon momenteel krijgt, zou u dit bespreekbaar kunnen maken met de behandelaar. U schrijft dat uw zoon nog geen officiële diagnose binnen het autismespectrum heeft. Om een goede behandeling of begeleiding op te zetten is het meestal nodig om eerst een heldere diagnose te stellen.

Met een diagnostisch onderzoek kan niet alleen worden vastgesteld of er sprake is van autisme, maar kan ook gekeken worden wat de sterke en zwakke kanten van iemand zijn en met welke insteek de begeleiding opgezet moet worden. Ook kan er in dat diagnostisch proces gekeken worden of er een (autistische) oorzaak is van de depressie.

Vaak zien we dat wanneer mensen met autisme overvraagd worden of veel overprikkeld zijn, ze reageren met bijvoorbeeld een depressie. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn bij uw zoon maar het is wel de moeite waard dat uit te zoeken.

Heel veel succes,
Margo Versteijne en Liesbeth Verduijn
Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn nichtje (5) heeft zoveel angsten

Lees verder
Column

Dromen

We gingen dus naar een boot kijken. Niet dat we een boot nodig hebben – er is al een boot in de fa...

Lees verder
Artikel

Asperger, ík?

Lees verder
Artikel

Weg met de winterblues! Tips om uit een dip te komen

Lees verder
Advies

Depressie of anorexia?

Lees verder
Artikel

Lastig hoor, een dode dochter

Lees verder
Artikel

Alzheimer, Asperger en andere psychopioniers

Lees verder
Advies

Ik ben verslaafd aan erotisch chatten

Lees verder