De vraag

Hoe raak ik die bindingsangst kwijt?

Hallo Ursela,
Ik ben 26 jaar en heb een probleem in de liefde. Mijn eerste relatie was heel goed, maar daar zijn dingen gebeurd, waardoor het gewoon niet meer ging. Bij mijn tweede en derde relatie kreeg ik heel snel een benauwend gevoel. Ik was gewoon verliefd, maar op het moment dat het een relatie werd, kon ik niet meer genieten. Alles wat ik dan leuk aan die persoon vond, werd ineens negatief. Ik vond het altijd wel vervelend, maar ik maakte het dan gewoon uit en ik kon er niet echt over inzitten.

Sinds januari heb ik weer een relatie en de afgelopen maanden, waren de mooiste van mijn leven. Ik was bijna ongezond verliefd. Ik wilde elk moment van de dag bij haar zijn en dit gebeurde uiteindelijk ook. We waren echt onafscheidelijk. Zoals ik net al zei, was het echt fantastisch. Ik had ook het idee dat ik die bindingsangst (of verlatingsangst) eindelijk kwijt was. Maar sinds twee weken heb ik weer last van dat benauwde gevoel.

Ik snap er echt helemaal niets van, maar op de een of andere manier kan ik niet meer zo genieten als eerst. Ik bekijk alles heel negatief. Het verschil met de andere relaties is, dat ik er nu echt ziek van ben. Ik voel me haast depressief. Ik wil namelijk niet dat deze relatie weer gaat eindigen. Daar is of was het gewoon te mooi voor. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik heb het deze keer ook tegen haar verteld. Ze vond het jammer, maar wilde mij graag helpen. Het positieve punt is dan ook, dat ik deze keer er wat aan wil doen. Want deze relatie is/was gewoon perfect. We hebben dezelfde interesses en vullen elkaar goed aan.

Kan je mij tips geven wat ik moet doen? Ik wil echt graag weer normaal kunnen doen en genieten. Ik besef dat de grote verliefdheid niet meer terugkomt. Die gaat altijd over. Maar waarom kan ik nu dan niet tevreden zijn? Waarom voel ik mij nu niet goed als ik met haar op het terras zit en eerder kon ik daar de hele dag blijven zitten. Ik zit zelfs te denken om naar een psycholoog te gaan. Kan het zo zijn dat ik haar gewoon te vaak heb gezien of spelen er andere problemen. Kan het zijn dat ik mij gewoon niet kan binden?

Het meest stomme is nog, dat ik in mijn gedachten besef dat het een fantastische vrouw is, waar ik gek van ben. Ze is heeft alles wat een man wenst. Echter is er een verborgen gevoel, wat het ineens onmogelijk maakt.

Sorry voor het hopeloze verhaal, maar ik hoop dat je mij kan helpen.

Groeten van Jeroen

PS. Wat ik vergeten ben te zeggen, is het feit dat ik op dit moment niet goed functioneer. Ik heb depressieve gevoelens en die maken het leven op dit moment niet gemakkelijk. In onze familie zitten meerdere personen aan de anti depressiva. omdat er een stofje mist in de hersenen (serotonine of zoiets). Kan het zijn dat dit het ook bij mij veroorzaakt? Dat ik mij niet kan binden enzovoort. Ik hoef niet perse gelukkig te zijn….ik wil gewoon tevreden wezen.

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Jeroen,
Je bent echt een geluksvogel met zo’n fantastische vrouw als vriendin. Een vriendin met wie je de mooiste maanden van je leven hebt mogen meemaken, een begripvolle vriendin die jou graag wil helpen. Een geluk dat je natuurlijk met alle plezier wilt vasthouden. Het is dan ook geweldig dat je in actie komt, dat je wilt werken aan de (eens) zo perfecte relatie. Antwoorden op jouw vragen zijn dan ook meer dan gewenst.

Of je je vriendin te vaak hebt gezien, of je last hebt van bindingsangst en/of je erfelijk belast bent met een ontbrekend stofje in je hersenen, dát moet uit nader zelfonderzoek blijken. ‘Feit’ blijft wel dat je nog steeds gek van haar bent, maar dat er een verborgen gevoel aanwezig is, een gevoel dat een verbintenis onmogelijk maakt. Een emotie die er op kan duiden dat jouw gevoelens los van haar staan én dat het om een meer innerlijke aangelegenheid gaat. Erfelijke belasting en/of bindingangst zouden daar wel eens op kunnen wijzen. Vraag is of je wat dat laatste betreft een patroon in je vroegere relaties kunt ontdekken en/of je een verstoorde emotionele band met je ouders hebt gehad.

Jeroen, om je weer tevreden/gelukkig te voelen, om niet te lang onder depressieve gevoelens gebukt te gaan, kan het zeker geen kwaad je professioneel te laten begeleiden. Een psycholoog kan samen met jou dieper op je gevoelens ingaan en samen met jou stapsgewijs werken aan een relationele ontsluiting van jezelf. Als je daarnaast met jouw vriendin in gesprek blijft, haar van je gevoelens op de hoogte houdt en haar geduld/begrip vraagt, dan heb je grote kans dat je je geluksgevoelens van weleer zeker weer terugvindt. Tot die tijd wens ik jou en jouw vriendin heel veel sterkte toe, en voor de toekomst een gelukzalige relatie gewenst!

Hartelijke groet,
Ursela van Stekelenburg

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Samen slapen of toch maar niet?

De een snurkt, de ander woelt: wilde nachten gegarandeerd. Zó wild dat heel wat partners vaker solo...
Lees verder
Artikel

Samen slapen of toch maar niet?

De een snurkt, de ander woelt: wilde nachten gegarandeerd. Zó wild dat heel wat partners vaker solo...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Kort

‘Door mondkapjes schatten we situaties negatiever in’

Met de ingang van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is het opeens een lastiger in te schat...
Lees verder
Kort

‘Door mondkapjes schatten we situaties negatiever in’

Met de ingang van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is het opeens een lastiger in te schat...
Lees verder
Artikel

Stapje voor stapje naar de behandelstoel

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling
Lees verder
Advies

Mijn vriend chat met andere vrouwen

Lees verder
Artikel

Dichter bij de dood

Dichters plegen veel vaker zelfmoord dan andere mensen. Dichtende zelfmoordenaars verraden zichzelf ...
Lees verder
Artikel

Liefdesverdriet

Hebt u last van huilbuien en ligt u hele dagen in bed? Misschien stort u uzelf in een rebound relati...
Lees verder
Artikel

Nieuwe inzichten in de behandeling van borderline

Lange tijd was borderline een van de minst begrepen persoonlijkheidsstoornissen. Bovendien leek beha...
Lees verder
Artikel

Deze is van mij

Het is gelukt, die leukerd zit naast je op de bank. Nu komt het erop aan: hoe voorkom je dat een and...
Lees verder
7203