Sommigen zijn vanaf hun vroegste herinnering misbruikt, door hun vader, een oom, of tegen betaling door vreemde mannen. Sommigen werden dagen opgesloten in de kelderkast, kregen geen of te weinig eten, werden geslagen, bewerkt met een heet strijkijzer of sigarettenpeuken. Sommigen kregen dag na dag, van jongs af aan, te horen dat ze niets waard waren, dat ze lelijk en slecht waren, en dat alles hun eigen schuld was.

Ruim honderdduizend kinderen per jaar zijn slachtoffer van fysiek en seksueel geweld en van lichamelijke en emotionele verwaarlozing, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden. Kun je nog een normaal leven leiden na zo’n onveilig begin, en kun je het ooit verwerken?

Verwerking van een traumatische jeugd

De warme, open blik van Merel verraadt op het eerste gezicht weinig van de littekens uit haar jeugd. Een vlot geklede, opgewekte vrouw die er jonger uitziet dan haar vierenvijftig jaar en gemakkelijk contact maakt. Vanaf haar vroegste kindertijd tot aan haar twintigste werd ze fysiek, seksueel en emotioneel mishandeld door haar familie. Veel wil ze er niet over kwijt, maar dat er dingen zijn gebeurd die het voorstellingsvermogen van een gemiddeld mens te boven gaan, is wel duidelijk.

Log in om verder te lezen.