Sue Johnson was actrice voordat ze een van de belangrijkste relatietherapeuten en onderzoekers ter wereld werd, en dat is duidelijk te merken als je met haar praat. Met grote gebaren en verschillende stemmetjes imiteert ze de gesprekken in haar therapieruimte. Het ene moment is ze een jonge vrouw met een lijzig stemmetje: ‘Ach ja, iedereen in mijn straat zegt dat het nou eenmaal zo gaat, dat je elkaar niet meer aanraakt na zes jaar huwelijk en een kind…’ Het andere moment is ze een jaloerse man, die met zijn vuist op tafel slaat en roept: ‘Ik wil weten waarom, wáárom heb je toen…’

Sue Johnson: ‘Een liefdevolle relatie is geen mysterie’

We hebben overspannen verwachtingen van de liefde, en gaan er tegelijkertijd akelig nonchalant mee o...

Lees verder

U heeft veel verschillende dingen gedaan in uw leven: Engelse literatuur gestudeerd, geacteerd, met pubers gewerkt. Hoe kwam u bij relatietherapie uit?

Sue Johnson: ‘Wat me in de letterkunde en het acteren aantrok, was dat ik altijd geïntrigeerd ben door persoonlijkheden. Maar van het acteren kreeg ik genoeg, omdat ik met mijn rode haar altijd de rol van de sloerie kreeg. Daarna werkte ik met pubers. Die waren boeiend, de meesten van hen hadden verschrikkelijke levens en waren door allerlei trauma’s heen gegaan, en het was geweldig om te leren met ze te werken.

Voor 

Log in om verder te lezen.

 

Sue Johnson studeerde Engelse literatuur en drama in Engeland. Op haar 22ste emigreerde ze naar Canada en haalde haar doctoraal in de psychologie. Johnson, die haar leeftijd niet noemt, is nu hoogleraar psychologie aan de universiteit van Ottawa in Canada en de Alliant-universiteit in Californië.

Ze is grondlegger van de succesvolle emotionally focused couple therapy. EFT is gebaseerd op de gedachte dat liefde een evolutionair belangrijke hechtingsband is, waarbij we zeker willen weten dat de ander er voor ons zal zijn. Johnson maakte EFT toegankelijk voor het grote publiek in haar eerste boek, Houd me vast, dat een bestseller werd. In het voorjaar van 2014 verscheen haar tweede boek, Laat me niet los.