Hou je nog van me? Interview met Sue Johnson

De meeste ruzies in je relatie zijn terug te voeren op die ene vraag: ben je er nog wel voor me? Door op die vraag te focussen komen partners snel weer tot elkaar, weet therapeut Sue Johnson.

Dat eeuwige gekibbel met je partner over het huishouden; het zijn vermoeiende ruzies, die eigenlijk ergens anders om draaien. Niet écht over de rommel op het aanrecht, maar over je behoefte aan verbondenheid. Elk verwijt is in feite een protest tegen het verlies van die verbondenheid, zegt de Canadese therapeute Sue Johnson. Haar Emotionally Focused Therapy (EFT) is een van de effectiefste vormen van relatietherapie.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Net zoals baby’s een aangeboren behoefte hebben aan een veilige band met hun ouders, zo hebben ook volwassenen een oerbehoefte aan geborgenheid in hun liefdesrelatie. Dat is de gedachte die aan EFT ten grondslag ligt. We willen zeker weten dat we op de ander kunnen bouwen.

Johnson laat kibbelende stellen focussen op hun onderliggende emoties in plaats van op de details van de ruzie. Iemand die haar partner verwijt dat hij steeds te laat komt, wil eigenlijk zeggen: vind je me nog wel belangrijk? Als stellen die ruis eenmaal uit hun communicatie gefilterd hebben, kunnen ze erkennen dat ze emotioneel verbonden zijn en openstaan voor elkaars hechtingsbehoeften.En dat, zegt Johnson, zijn de voorwaarden voor een solide, gelukkige relatie.

Hebben we verkeerde ideeën over de liefde?

‘Je hoort een hoop onzin: vreemdgaan is goed voor je relatie, het huwelijk werkt niet, na zes maanden verveel je je dood in bed… Ik zie jonge stellen in mijn praktijk, die duidelijk van elkaar houden. En die vertellen: “Ach, iedereen zegt dat het nu eenmaal zo gaat, dat je elkaar niet meer aanraakt na zes jaar huwelijk en een kind.

Ik voel me eenzaam, we praten niet meer, misschien moeten we uit elkaar.” Ik vind dat tenenkrommende waanzin. Alsof ik moet aanzien dat iemand zijn tanden laat rotten, terwijl ik weet dat er tandenborstels en tandpasta bestaan. En ik sta daar en roep: neeee!’

Wat adviseert u stellen?

‘Verwacht niet dat je in de ander je soulmate vindt. Die bestaat niet. Je leert te dansen met iemand, en die zal je gevoelens kwetsen, je teleurstellen. En dan – wanneer je over die gekke verliefdheid heen bent – begint de relatie eigenlijk pas echt.’

En dan?

‘Dan is het zaak dat je terugkerende relatiepatronen leert herkennen. Zelfs als je besluit dat je uit elkaar wilt gaan, is het nog steeds belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurde in deze relatie. Want als het je nu niet lukt om je open te stellen en over je eigen behoeften te praten, denk je dat het in een volgende relatie dan wél lukt?’

Hoe creëer je meer liefde en verbondenheid in je relatie? De wereldberoemde relatietherapeut Sue Johnson leert het je in de training Versterk je relatie.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo haal je echt iets uit Valentijnsdag

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Sommigen vinden het onzin, anderen maken er de beste dag van he...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Artikel

Eerst het hoofd dan het hart

Lees verder
Interview

Helen Fisher: ‘Verliefdheid is een oerdrift’

Lees verder
Advies

Hoe accepteer ik de jonge vriendin van mijn vader?

Lees verder
Advies

Ik ben zo vaak teleurgesteld in de liefde

Lees verder
Artikel

Liefde zit in de genen

Lees verder
Artikel

Tevreden met je relatie?

Lees verder