Nou, daar hadden ze wel ideeën over. Een van de jongens legde uit: zoenen, voelen, standje zus, standje zo, en dan klaarkomen in haar gezicht.

Pardon?

Gewoon, klaarkomen in haar gezicht.

De rest van de klas viel de jongen bij: jazeker, zo hoorde dat, in her face. ‘We hebben daar twee uur lang over moeten discussiëren,’ vertelde Goedele op de radio. ‘Ik suggereerde nog: is er geen andere plaats, misschien? Daar moesten ze heel lang over nadenken. En toen, na zeker een halfuur, was het: o ja.’

Test opvoedstijlen: wat kenmerkt jouw manier van opvoeden?
TEST
Doe de test »

Test opvoedstijlen: wat kenmerkt jouw manier van opvoeden?

Op haar borsten.

Verbijsterd vertelde ik dit verhaal aan mijn zoon van bijna 15, die van harte bereid was om mij uit te leggen hoe hij en zijn matties dachten over de zaken van het lichaam en de liefde. Schaamhaar was gewoon goor, daar hoefden we het verder niet over te hebben. En het is ‘schande’ om een meisje te tjappen, want hoofd geven, dat doen vrouwen bij mannen. Kwestie van respect. Daar heb je dan twaalf jaar vrouwvriendelijke opvoeding in gestopt, als geëmancipeerde moeder-alleen.

Seksuele opvoeding in tijden van porno: het is een vak apart. ‘Wij hadden ook niet zo’n grandioze seksuele opvoeding, maar wij vertrokken tenminste van nul,’ verzuchtte Goedele op de radio. ‘Deze jongeren vertrekken van min tien.’ Mijn zoon heeft zonder enige twijfel meer expliciet materiaal gezien dan ik in mijn hele leven van plan ben te consumeren. En dat is precies het probleem.

Training Meer genieten van seks
Training

Training Meer genieten van seks

  • Nog meer genieten van seks, alleen én samen
  • Ontdek jouw seksuele rem en gaspedaal
  • Leer welke seksmythes er zijn, en hoe die jouw plezier in de weg kunnen staan
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Want wie is er nou naïef? Misschien zijn wij wel te bleu om onze kinderen voor te bereiden op een wereld waarin we zelf niet zijn opgegroeid. ‘Voorlichting’, noemen we dat dan, maar ‘achteraf bijlichten’ zou een betere term zijn. Hier wordt niemand voorgegaan met een lantaarntje in de duisternis dat de weg wijst – het is meer een kwestie van achter de fanfare aan struikelen en hier en daar wat scherven opvegen.

Of hij weleens iets gezien heeft dat hij achteraf liever niet had willen zien, vraag ik (want ik mag dan wel naïef zijn, gek ben ik ook weer niet). Jawel. Zonder al te beeldend te worden: er circuleren rare dingen met octopussen op het internet. ‘Dat wil jij echt niet zien hoor,’ zegt hij beschermend. Ik denk dat hij gelijk heeft.